Excite

Gezond en fit door zwemmen

Lekker dobberen of in alle rust baantjes trekken. Zwemmen is een sport die voor bijna iedereen geschikt en is ook nog eens lekker ontspannend. Zwemmen zet alle spieren in je lichaam aan het werk, waardoor je binnen no time sterker en fitter bent. In combinatie met het juiste dieet kan zwemmen je bovendien helpen afvallen.

Zwemmen en overgewicht

Zwemmen is geschikt voor alle lichaamstypen. Bijna alle spieren in je lichaam worden bij het zwemmen ingezet. Doordat je lichaam voor een deel door het water wordt gedragen, heb je geen last van schokken op de gewrichten zoals bijvoorbeeld bij hardlopen. Je hoeft ook geen onverwachte stootbewegingen te maken. Zwemmen is daarom een sport waarbij je niet snel geblesseerd raakt aan gewrichten of spieren. Mensen met ernstig overgewicht kunnen in het zwembad toch sporten, zonder dat hun lichaamsomvang de bewegingsvrijheid beperkt.

Zwemmen en fysiotherapie

Door de gecontroleerde bewegingen bij het zwemmen, maakt deze sport soms onderdeel uit van fysiotherapie. Voor patiënten is het soms gemakkelijker om oefeningen te doen in het water dan op het vaste land. Een fysiotherapeut kan ook gerichter aanwijzingen geven, omdat het water de oefeningen vertraagd.

Zwemles

In Nederland is zwemles vaak een verplicht onderdeel op de basisscholen en soms op middelbare scholen. Vanaf het zesde levensjaar van de kinderen is de motoriek goed genoeg ontwikkeld voor de eerste zwemles, al bestaan er speciale zwemlessen voor baby's en peuters. Kinderen halen verschillende zwemdiploma's waar vanaf de basis zwemslagen wordt gewerkt naar reddingszwemmen en duiken. Vaak leren kinderen verschillende zwemslagen. Door de verplichte zwemles heeft Nederland een hoog percentage goede zwemmers.

Wedstrijdzwemmen

Wedstrijdzwemmen is een sport waarbij zo snel mogelijk bepaalde afstanden moeten worden afgelegd. Er zit variatie in het zwemslag, zoals vlinderslag of borstcrawl, en in de afstand. Ook estafettezwemmen is een bekende sport waar onder andere op de Olympische Spelen in wordt gestreden. Wedstrijdzwemmen kan bij de meeste zwemverenigingen in Nederland. De Nederlandse topzwemmers zwemmen allemaal rond Eindhoven (NZE) of Amsterdam (NZA).

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020