Excite

Zo bespaar je slim op huishoudelijke uitgaven

Geef jij je geld graag uit aan leuke dingen, waar je echt wat aan hebt? Bijvoorbeeld een mooie vakantie of die prachtige jas waar je al tijden een oogje op hebt? Dan is het slim om eens te kijken of je kunt besparen op je huishoudelijke uitgaven. De kans is namelijk groot dat je daar - naast de kosten voor je woning - elke maand het meeste geld aan kwijt bent. Bovendien zijn huishoudelijke uitgaven grotendeels variabele uitgaven, waardoor je enorme besparingen kunt realiseren. Hoe je dat aanpakt, lees je hier.
  © Getty Images

Ga consuminderen

Een jaar of tien geleden was het bijna een scheldwoord, tegenwoordig is het een heuse way of life: consuminderen. Het principe van consuminderen is heel eenvoudig: je gaat bewuster om met je geld, door minder te consumeren. Is het bijvoorbeeld wel écht nodig dat zowel jij als je buurman een goed gevulde gereedschapskist hebben, of kunnen jullie ook gereedschap van elkaar lenen, waardoor je beide maar de helft hoeft te kopen? En is het echt nodig om overal klakkeloos het A-merk van te kopen, als er ook alternatieven zijn die misschien de helft kosten en net zo lekker zijn? Je kunt je online volop laten inspireren om meer te doen met minder geld.
  © Getty Images

Doe gratis boodschappen

In het verlengde van consuminderen ligt gratis boodschappen doen: wist je dat fabrikanten heel vaak acties houden waarbij je je geld voor een bepaald product terug kunt krijgen, als je je gegevens doorgeeft? Een mooi voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld Scoupy, een app die steeds een seintje geeft als er weer nieuwe acties zijn. Let wel altijd goed op de voorwaarden: soms moet je de kassabon opsturen, soms moet je een specifieke verpakking kopen en in vrijwel alle gevallen moet je het product voor een bepaalde datum kopen. Vraag je cashback na het kopen altijd direct aan, om te voorkomen dat je alsnog zelf voor de kosten opdraait als de actie eerder sluit.
  © Getty Images

Krijg meer inzicht

Besparen kan een beetje een vaag concept blijven, als je niet goed weet wat je beginpunt is of waar je naar toe wilt. Om inzicht te krijgen, kun je een kasboek bijhouden. Daarnaast kun je online veel verschillende tools gebruiken die je helpen om precies aan te wijzen waarop jij kunt besparen. Vul zo'n tool regelmatig in, zeker als je situatie verandert. Zo blijf je scherp!
  © Getty Images

Stel bedenktijd in

Ben jij een impulsieve shopper? Dan is de kans groot dat je meer geld uitgeeft dan nodig is. Stel voor jezelf eens bedenktijd in en spreek met jezelf af dat je dingen van bijvoorbeeld meer dan 10 euro niet direct koopt, maar er eerst een nachtje over slaapt. Je zult merken dat je in veel gevallen het bewuste artikel de volgende dag al vergeten bent. Dan houd je dat geld mooi in je zak!
  © Getty Images

Stap over en zeg op

Tot je huishoudelijke uitgaven behoren misschien ook wel abonnementen, bijvoorbeeld voor je favoriete tijdschrift, de televisie of de telefoon. Kijk hier eens kritisch naar. Veel tijdschriftabonnementen zijn alleen goedkoper als je normaal gesproken alle uitgaven zou kopen. Sla je één of twee keer over - bijvoorbeeld omdat je op vakantie bent - dan is los kopen al voordeliger. Voor televisie, telefoon en veel andere abonnementen geldt dat overstappen vaak een mooie besparing oplevert. Overstappen is tegenwoordig heel gemakkelijk, dus probeer het gewoon eens. Sneller geld verdienen kan bijna niet!
  © Getty Images

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021