Excite

Hoe kun je zelf een zandbak maken?

Een zandbak maken

Om je kinderen in de tuin in een zandbak te laten spelen, kun je natuurlijk een plastic bak kopen, waar ze in kunnen spelen. Maar deze bakken passen niet bij een goedverzorgde tuin. Ook kan het zijn dat je de bakken niet praktisch vindt. Waarom ga je dan zelf geen zandbak voor je kinderen maken? Dat kan al heel eenvoudig.

Ondergrond

Om te beginnen moet je zorgen dat je een goede ondergrond voor de zandbak hebt, om te voorkomen dat eventueel water niet weg kan komen. De beste ondergrond is gemaakt van grof rivierzand. Wanneer je daar trottoirtegels op legt, als ondergrond voor de zandbak, kan water goed afgevoerd worden. Ook kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld antiworteldoek te gebruiken als ondergrond van de zandbak.

De zandbak

Wanneer je zelf een zandbak gaat maken, kun je dat van verschillende materialen doen. De randen van de zandbak kun je bijvoorbeeld optrekken uit beton, maar ook van houten planken. Een leuke oplossing is om de randen van de zandbak van palissadepaaltjes te maken. Dit ziet er leuk uit en zo heb je geen betonnen bak die je tuin ontsiert. Tegen de zijkanten van de paaltjes kun je antiworteldoek nieten om te voorkomen dat het zand tussen de paaltjes doorkomt.

Zand

Het beste is om in de zandbak niet meer dan een halve meter zand te storten. Kinderen graven vaak gangen in het zand en wanneer je meer dan een halve meter zand hebt, bestaat het gevaar voor instorting van het zand. Je kind kan er dan onder bedolven raken. Je kunt het beste speciaal speelzand gebruiken, dat bestaat uit fijne bestanddelen en heeft een korrelgrootte van 2 mm. Dit zand is ideaal voor het bouwen van bijvoorbeeld zandkastelen.

Afdekken

Je wilt waarschijnlijk de zandbak wel afdekken, zodat er bijvoorbeeld geen katten het zand als kattenbak zullen gebruiken. Je kunt daarvoor speciaal doek gebruiken, maar ook bijvoorbeeld gaas. Heb je een houten zandbak gemaakt? Dan kun je uit hout ook een deksel maken voor de zandbak. Zorg wel dat je tussen de planken van de deksel ongeveer een centimeter ruimte open laat. Zo kan er toch gewoon lucht, regen en zon bij het zand komen. Dat is goed voor de natuurlijke reiniging van het zand en je krijgt zo geen onkruid in de zandbak.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020