Excite

Worden Europeanen minder oud?

  • © Getty Images
Het zou zo maar kunnen zijn dat Europeanen op de termijn steeds minder oud worden. Veel mensen in Europa drinken en roken teveel. Daarnaast is meer dan de helft te dik. Dit vergroot hun kans op hartproblemen, kanker, diabetes en chronische longziekten.

Op dit moment stijgt de levensverwachting van Europeanen nog, maar als het zo doorgaat, dan is de kans redelijk aanwezig dat de jongeren van nu minder oud zullen worden dan hun grootouders. Dit stelt de Wereldgezondheidsorganisatie WHO.

Deze organisatie heeft woensdag een rapport uitgebracht waarin staat dat Europeanen over het algemeen best een grote kans hebben op vroegtijdig overlijden. Dit is niet alleen te danken aan bijvoorbeeld een slechtere levensstijl, maar ook aan auto-ongelukken. Waar het aantal sterfgevallen door auto-ongelukken echter afneemt, blijft het aantal sterfgevallen door tabak, alcohol alarmerend hoog, zo stelt de organisatie.

Gemiddeld drinken mensen in Europa per persoon zo'n 11 liter pure alcohol. Daarnaast rookt ongeveer 30 procent. Van alle Europeanen heeft ongeveer 60 procent last van zwaarlijvigheid of overgewicht. Natuurlijk is dit niet in alle gevallen alarmerend, maar het geeft wel aan dat er een bepaalde trend aan de gang is, die niet de juiste kant op gaat.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021