Excite

Wildbreien: versier je stad

Wildbreien wordt steeds populairder in Nederland. Wat is dit nu precies voor trend?

Het ontstaan van wildbreien

Het wildbreien is waarschijnlijk ontstaan in 2005 in Houston in de Amerikaanse staat Texas. De groep Knitta Please begon met het verspreiden van halve breiwerkjes. Hun gedachte was: weggooien is zonde, dus waarom niet ophangen? Daarnaast werd de staat weer gekleurd door alle breiwerkjes. Na Houston volgden Europese steden zoals Londen, Parijs en Berlijn.

Wat is het?

Het wildbreien heet ook wel Yarn Bombing. Yarn staat voor het draad waarmee gewerkt wordt. Een voorwerp inpakken is bombing. Het is een tijdelijke vorm van street art. Het is gemakkelijk weg te halen, dit in tegenstelling tot street art zoals graffiti.

Yarn Bombers breien niet alleen, haken of naaien mag ook. De gedachte erachter is de stad op te fleuren, te versieren en personaliseren met alle breiwerkjes. Veel handwerkers laten een spoor achter van breiwerkjes en dan wordt het graffitibreien genoemd. Soms wordt er een label op het werk achter gelaten.

Tegenstanders

Het wildbreien is officieel geen vandalisme, maar er zijn mensen die er anders over denken. Vooral lokale autoriteiten kunnen het meestal niet waarderen. Het kost tijd om het op te ruimen en dat kost weer geld.

Daarnaast wordt het breiwerk na een tijdje smoezelig, waardoor het gewoon als rommel oogt. Er valt dus iets voor te zeggen dat er mensen tegen zijn.

Hoe doe je het?

Er is niet echt een handleiding voor hoe je het moet doen. Het belangrijkste is dat het object dat je versierd, openbaar is. Hierbij kun je denken aan een prullenbak, een lantaarnpaal of een boom. Er zijn veel meer dingen te bedenken die je in kunt pakken.

Essentieel is dat je kunt haken, breien of naaien. De eerste twee zie je het meeste in het straatbeeld.

Daarnaast zijn er verschillende sites die het aanmoedigen zoals wildbreien.nl. Hierop vind je ook inspiratie waar je je werk achter kunt laten.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021