Excite

Wil jij ook die vintage look in je huis ?Maak nu zelf een hanglamp van kant

Het kastje van je oma, een design vintage bankje van Marktplaats of een handgemaakt kleed uit een boutique. Tegenwoordig is je huis niet af zonder een aantal bijzondere vintage items. Daar kun je nu ook de hanglamp gemaakt van gehaakte of kanten (tafel)kleedjes aan toevoegen en het leuke is dat je het gemakkelijk zelf kan maken. Volg hieronder het stappenplan en ontdek het plezier van je eigen gemaakte vintage item!

Benodigheden

 • Een zakje ballonnen in de maat en vorm die gewenst is
 • Sterk behangplaksel
 • Paverpol textielverharder
 • Gehaakte of kanten kleedjes
 • Een grote kwast
 • Fitting plus lampje
 • Schaar

Stappenplan

 1. Blaas de ballon op tot de gewenste grootte.
 2. Doordrenk de kleedjes goed met behangplaksel en plak ze vervolgens op de ballon. Zorg ervoor dat je de kleedjes een stukje laat overlappen. Je kan de kleedjes eventueel ook iets bijknippen als dit nodig is.
 3. Zorg er wel voor dat er ergens een kleine opening blijft, zodat je de fitting met het lampje in de kap kan plaatsen.
 4. Smeer vervolgens de kleedjes op de ballon nog een keer in met behangplaksel en laat ze op de ballon goed drogen. Let daarbij op dat de onderkant niet loslaat. Hier hebben de kleedjes vaak minder ondersteuning, dus doordrenk het geheel dan weer goed met behangplaksel.
 5. Smeer het geheel vervolgens in met textielverharder en laat de ballon dan een paar dagen goed uitharden.
 6. Als de kleedjes goed zijn uitgehard, dan kan je de ballon lek prikken.
 7. Bevestig nu de fitting en de gloeilamp in de kap. Dit kan je gemakkelijk doen via de opening en als je hier van tevoren geen rekening mee hebt gehouden, dan kan je een klein gaatje in de kap knippen en het geheel vast knopen met wat draad. Kies voor een gloeilamp die niet warm wordt en zorg dat de lichtbron vrij hangt en je nieuwe lampenkap dus niet raakt.

Tips

Je kan kiezen voor één groot rond model, maar het is ook leuk om een aantal kleine lampenkappen te maken om die vervolgens in verschillende hoogtes op te hangen. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld een ovaalvormige ballon. Ook kun je ervoor kiezen om de kantenkap een andere kleur te geven dan die van de kleedjes zelf. Met een spuitbus kan je ze gemakkelijk omtoveren tot het item dat het beste in jouw huis past!

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021