Excite

Fit blijven en tegelijk je omgeving zien? Ga wielrennen!

Als je fit wil blijven, dan is daar een heel scala aan mogelijkheden voor. Hardlopen, wandelen, zwemmen of bijvoorbeeld tennissen behoren tot de opties die je geboden worden. Maar wil je een vorm van sport beoefenen waarbij je naast je lichaam trainen ook nog eens de eigen omgeving beter leert kennen? Dan is wielrennen de sport voor jou!

Verschillende vormen van wielrennen

Als je je in het wielrennen gaat verdiepen valt allereerst op, dat er verschillende vormen van fietssport onder vallen. Voor de fietssporten waar snelheid de belangrijkste factor is, wordt ook wel de naam wielrennen gebruikt. Maar weke vormen van wielrennen bestaan er nu precies?

Baanwielrennen

Baanwielrennen, dat ook vaak pisterijden wordt genoemd, is een belangrijke vorm van de wielersport. De baanwedstrijden vinden plaats op een speciaal hiervoor ontworpen piste met een ovale vorm. De renners gebruiken een speciale fiets, die baanfiets wordt genoemd. Zomerbanen, die niet zijn overdekt, hebben vaak een lengte van 225 tot 550 meter. Overdekte winterbanen hebben doorgaans een lengte van 250 meter. De bochten hebben een hellingsgraad van gemiddeld 33 graden.

Mountainbiken

Mountainbiken is een vorm van wielersport, waarbij je over ongerept en wild terrein fietst met een voor dit doel ontworpen mountainbike. Men begon voor het eerst met mountainbiken, in de late jaren '60 en vroege jaren '70 van de 20e eeuw. In die tijd gebruikte men echter nog geen officiële mountainbikes. Pas een tiental jaar later kwam de productie van mountainbikes met gebruik van lichtgewicht materialen op gang. Inmiddels zijn mountainbikes veel moderner en geavanceerder, en beoefent een grote groep mensen deze sport.

Wegwielrennen

Wegwielrennen is van alle vormen van fietssport de populairste. In het wegwielrennen worden voor de renners wedstrijden gehouden op de openbare weg. Onder deze wedstrijden vallen zowel de meerdaagse als de eendaagse wedstrijden. Onder de eendaagse wedstrijden zijn klassiekers en het wereldkampioenschap het meest prestigieus. Bij de meerdaagse wedstrijden hebben de grote rondes, waaronder de Ronde van Frankrijk, het meeste belang. Wegwielrennen komt in drie verschillende vormen voor: het tijdrijden, waarbij elke renner alleen start en de snelste fietser wint, de ploegentijdrit, waarbij men in een ploeg rijdt, en de rit in lijn, waarbij het hele peloton samen rijdt, en de winnaar de fietser is die als eerste de streep passeert.

Waar kan je leren wielrennen?

Als je wilt wielrennen, kun je in elke plaats in Nederland wel bijna een vereniging vinden. Op vele verschillende niveaus worden er trainingen gegeven en tours gereden om te trainen. Als je wilt mountainbiken, dan zijn daar zelfs speciale vakanties voor georganiseerd waarop je spannende tochten in de bergen kan maken, onder begeleiding van een ervaren fietser. Zoek de vereniging die het beste past bij jouw conditie en niveau, en doe daarnaast een vergelijkend prijsonderzoek. Daarna rest je niets meer dan op je fiets te stappen en vooral heel erg te genieten!

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020