Excite

Vissen voor in een kleine vijver: niet alle vissen voelen zich hier thuis

Steeds meer Nederlanders brengen met een visvijver kleur en beweging in hun tuin. De aanbod vijvervissen is enorm, dat maakt kiezen niet gemakkelijk. Welke tips moet je in acht nemen om zo lang mogelijk van je (kleine) tuinvijver te genieten?

De ene tuinvijver is de andere niet...

Vorm en afmetingen van je tuinvijver bepalen de keuze van het visbestand. Een tuinvijver is immers ook niet geschikt voor alle vissoorten. Kies bij voorkeur schoolvissen die de bodem niet omwoelen en de vijverplanten met rust laten.

Goudwinde erg populair

Goudwindes zijn vissen voor een kleine vijver en erg populair. Ze worden vijftien centimeter lang, hebben een dieprode rug, zijn winterhard en zowel geschikt voor kleine moeras- als tuinvijvers. Het is een echt schoolvisje en ook daarom geschikt voor de tuinvijver, waar uitsluitend schoolvisjes thuishoren.

Bittervoorns en zoetwatermossels

Bittervoorns behoren tot de karperachtigen en worden zo'n negen centimeter lang. Ze zijn hoofdzakelijk afkomstig uit China, want bij ons is de bittervoorn een beschermde vissoort. Bittervoorns houd je bij voorkeur in groepjes van zes en houd ze samen met zoetwater- of zwanenmossels. Deze zorgen mee voor de voortplanting van de bittervoorn.

Elrits: een goed kweekvisje

Een andere graag geziene vis voor een kleine vijver is de elrits, vergelijkbaar met de goudwinde en acht centimeter groot. Ze worden niet ouder dan drie jaar, maar zijn uitstekende kweekvisjes. Dus pas op  overbevolking.

Zonnebaars: roofvisje voor kleine tuinvijver

Andere populaire vissen voor een kleine vijver zijn de zonnebaars, het enige roofvisje geschikt voor een tuinvijver, het blauwe sluiervisje, de telescoopvis, het komeetstaartje en de shubunkin, ook wel het Japanse goudvisje.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020