Excite

Vissers vissen met een VISpas

Vissen lijkt een onschuldige hobby, maar de tijden dat je zomaar overal een hengeltje uit mocht gooien, zijn inmiddels voorbij. Tegenwoordig is het voor vissers verplicht om een VISpas te hebben. Deze is verkrijgbaar bij hengelsportzaken. Let op: er zijn twee verschillende soorten passen, namelijk voor kinderen en voor volwassenen.

Wat voor VISpas heb je nodig?

Wie 13 jaar of jonger is, één hengel heeft en uitsluitend met iemand vist die een VISpas heeft, hoeft geen eigen pas te hebben. Als je alleen vist of ook wel eens twee hengels gebruikt, dan heb je een JeugdVISpas nodig. Ben je ouder dan 14 jaar, dan kun je gaan voor een kleine VISpas of een gewone VISpas. De kleine VISpas is bedoeld voor vissen met één hengel op rivieren en scheepvaartkanalen. Vis je ook wel eens op andere wateren en/of met meerdere hengels, dan moet je de gewone VISpas aanschaffen. Voor zeevissen is er speciaal een ZeeVISpas.

Uitzonderingen

Er zijn een aantal uitzonderingen en bijzondere situaties. Zo mag je met een VISpas wel op paling vissen, maar mag je die paling niet meenemen. 's Nachts vissen mag van juni tot en met augustus op de meeste wateren ook zonder VISpas en voor sportvissers kunnen aparte regels gelden die afhangen van met hoeveel hengels gevist wordt.

Nederlandse wateren

Met de VISpas mag je vissen in veel van de Nederlandse wateren, maar nog niet overal. Op de website van de VISpas kun je precies zien waar het wel en niet is toegestaan. Controleer hier ook wat je met de vissen mag doen; of je die mee mag nemen, of dat je ze terug moet gooien.

Houd je aan de wet

Hoewel het misschien wat omslachtig lijkt om een VISpas te halen als je een hengeltje uit wilt gooien, is het toch zeker aan te raden om dit te doen. Er wordt namelijk streng op vissen gecontroleerd en wie niet in het bezit is van de juiste papieren, kan zo op de bon geslingerd worden.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021