Excite

Veel deelnemers over finishlijn bij Vierdaagse

  • © Getty Images
Hoewel er in de afgelopen dagen veel deelnemers van de Nijmeegse Vierdaagse uitvielen, wisten er vandaag ook veel de finishlijn te behalen. De eerste deelnemer die over de Via Gladiola - zoals de Sint Annastraat dan even genoemd wordt. Duizenden deelnemers hebben de tocht er inmiddels opzitten en hebben dus het felbegeerde kruisje in de wacht gesleept.

De eerste deelnemer die over de eindstreep kwam was Bennie Bouwhuis. Hij kwam hier vanmorgen om tien over negen al overheen. Bouwhuis legde de tocht af in zijn rolstoel. In 2005 raakte hij bij een ski-ongeluk dusdanig gewond, dat hij niet meer kon lopen. De tweede deelnemer die over de streep kwam was Simon Brownlee, een Brit. Sindsdien volgden steeds kleine groepjes deelnemers. Alle deelnemers mogen tot 18:00 over de finish komen. Wie later binnenkomt, krijgt geen medaille.

Hoewel het voor iedereen bijzonder is om de tocht te lopen, zijn er nog ruim honderd extra bijzondere lopers. Zij kunnen herkend worden aan een extra lichtblauwe vlag. Die vlag wordt uitgedeeld aan lopers waar iets bijzonders mee is. Dit kunnen de oudste of de jongste deelnemers zijn, maar ook militaire groepen.

Dit jaar werd voor de anderhalfmiljoenste keer de beloning voor het uitlopen van de Vierdaagse uitgereikt. Deze onderscheiding ging naar de 14-jarige Anne Timmermans uit Ubbergen. Het Vierdaagsekruisje dat ontvangen wordt na het uitlopen is een officiële koninklijke onderscheiding. Al met al is deze editie van de Vierdaagse een groot succes geweest. Als dit volgend jaar ook zo is, dan wordt het een bijzondere editie: dat is namelijk de 100e keer dat de Vierdaagse gehouden wordt. Koning Willem-Alexander en koningin Maxima zijn al uitgenodigd voor deze tocht.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021