Excite

Vanavond een komeet te spotten

Met een beetje geluk kun je vanavond een komeet aan de hemel spotten. De komeet Panstarrs C/2011 L4 is mogelijk met het blote oog te zien aan het begin van de avond. Bij een onbewolkte hemel moet de komeet vanuit Nederland na zonsondergang laag in het westen te zien zijn. De laatste keer dan een komeet door de gewone man te spotten was, was zestien jaar geleden: de komeet Hale-Bopp.

Kwartier na zonsondergang

Volgens de NASA is het beste moment om de komeet te zien ongeveer een kwartier nadat de zon is ondergegaan. Als je te vroeg kijkt, dan is de komeet nog onzichtbaar door het zonlicht, maar als je te laat na de zonsondergang inschakelt, is de komeet weer achter de horizon verdwenen. De komeet staat vlakbij de sikkel van de maan. Overigens wordt wel aangeraden een verrekijker ter hand te nemen, zodat je zeker niets mist van de Panstarrs-ruimterots.

Komeet raakte aarde niet

De NASA zegt dat er geen enkele manier bestaat waarop de komeet de aarde kan raken, zoals Rusland enkele weken geleden meemaakte. De baan van de ruimterots is bekend en hij komt niet dichterbij dan 164 miljoen kilometer. Volgens een woordvoerder van de NASA komt het eens in de vijf tot tien jaar voor dat een komeet als deze de aarde passeert.

Telescoop

De Panstarss heeft zijn naam overigens gekregen van de telescoop in Hawaï waarmee de komeet in 2011 werd ontdekt. Astronomen denken dat de komeet zo'n 25 kilometer breed is en miljoenen jaren oud. Nu hij de zon nadert smelt het ijs en heeft Panstarrs een dubbele staart gekregen van waterdamp van honderdduizenden kilometers lang.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021