Excite

Vanaf woensdag kans op tropische temperaturen

  • © Getty Images
De zomer komt er nu écht aan... en hoe! Vanaf woensdag is de kans op tropische temperaturen in Nederland zeer groot. Volgens MeteoGroup wordt het dan tenminste vier dagen warmer dan dertig graden. Aankomende zaterdag, als de Tour de France van start gaat in Utrecht, zou het zelfs 35 graden kunnen worden.

Naar verwachting zal het Nationaal Hitteplan van kracht gaan. In dat geval worden er extra maatregelen getroffen die de gezondheidsrisico's bij kwetsbare groepen beperken. Dit plan treedt normaal gesproken in werking als er gedurende vier of meer dagen maximale temperaturen van boven de 27 graden worden verwacht. Omdat dat nu de verwachting is, is de kans groot dat het plan zal worden ingesteld.

Morgen begint de temperatuur al wat op te lopen, dan wordt het naar verwachting zo'n 26 graden. Op woensdag stijgt het kwik dan naar 32 graden. Op donderdag wordt het zelfs nog wat warmer en zou de temperatuur doorstijgen naar 34 graden. Vrijdag koelt het met 31 graden weer een beetje af en zaterdag wordt het alsnog weer 33 graden. Vanaf donderdag worden er bij de zon wel ook buien verwacht. Op donderdag en zaterdag is er ook een aanzienlijke kans op een onweersbui.

Het Nationaal Hitteplan zou dinsdag al van kracht moeten gaan, zo heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, het RIVM, laten weten. Het RIVM adviseert mensen om vooral genoeg te blijven drinken, lichamelijke inspanning 's middags zoveel mogelijk te mijden en ook veel in de schaduw te blijven om bijvoorbeeld een zonnesteek te vermijden.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021