Excite

Twaalf uur beste tijdstip om te sporten

  • © Getty Images
Ze zeggen vaak dat een rondje hardlopen de beste start van de dag is, maar onderzoekers hebben aangetoond dat dat niet het geval is. Het is veel beter om rond het middaguur te sporten. Dan presteer je namelijk het beste. En het feit dat 's morgens sporten niet optimaal is zou gelden voor iedereen, of je nu een ochtend- of een avondmens bent.

Onderzoekers van de University of Birmingham gebruikten voor deze test een groep van 20 professionele atleten. Ze lieten hen tussen 7 uur 's morgens en 10 uur 's avonds fitheidstests uitvoeren. Daarnaast ondervroegen ze hen over verschillende zaken, zodat ze konden achterhalen of de proefpersonen ochtend- of avondmensen waren, of juist iets daar tussenin.

Uit de resultaten van het onderzoek kwam naar voren dat ochtendmensen het best presteerden rond het middaguur. Voor nachtmensen ligt het meest optimale tijdstip net rond 8 uur 's avonds en voor mensen die daar tussenin zitten ligt het tijdstip er ook tussenin: rond 4 uur 's middags.

Volgens de onderzoekers tonen deze gegevens aan dat het belangrijk is om naar je biologische klok te luisteren, in plaats van je 'gewone' klok. De biologische klok heeft zo'n belangrijke invloed op praktisch elke cel in het lichaam, dat het verstandig is om daar je activiteiten op af te stemmen. Weet je niet zeker of je nu een ochtend- of een avondmens bent? Kijk dan naar hoeveel tijd het je kost om echt wakker te worden. Als je hier enkele uren voor nodig hebt, is de kans groter dat je een avondmens bent.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021