Excite

Tongzoen goed voor 80 miljoen bacteriën

  • © Getty Images
Tijdens het tongzoenen worden maar liefst 80 miljoen bacteriën overgebracht van de ene zoener naar de andere. Dat melden onderzoekers van TNO en microbenmuseum Micropia. Om tot deze conclusie te komen, vroegen de onderzoekers om 21 stelletjes die de dierentuin Artis bezochten elkaar een tongzoen van tien seconden te geven. Voor en na de zoen werd speeksel afgenomen van beide deelnemers. Daarnaast werd de tong van de deelnemers geschraapt. De monsters werden vervolgens gebruikt om de bacteriesamenstelling te bepalen.

In de eerste instantie leek het erop dat het zoenen voor weinig verschil zorgde. Dat zou bijvoorbeeld kunnen komen doordat de stellen elkaar al veel vaker gezoend hadden. Ook bleek dat de samenstelling van de tongflora en de deelnemers meer op die van elkaar leek, dan die van willekeurige andere mensen. Het zoenen kan hierin een rol spelen, maar ook zaken als voeding en het gebruik van dezelfde soort tandpasta.

Het speeksel van de partners leek wel anders te zijn; dit leek voor beide partners meer op dat van elkaar als ze voor het afnemen van het eerste monster nog gezoend hadden. Bij partners die langer geleden voor het laatst gezoend hadden was dat niet het geval.

Om nog beter te zien hoeveel bacteriën tijdens het zoenen werden overgedragen, moest één van de partners een yoghurtdrankje drinken. Vervolgens werd gekeken hoeveel van de bacteriën uit dat drankje in de mond van de ander terecht waren gekomen. Dit bleken er maar liefst 80 miljoen te zijn. Als alle mondbacteriën zich even snel laten verplaatsen, zo concludeerden de onderzoekers, zouden zoveel bacteriën ook van mond wisselen tijdens een tongzoen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021