Excite

Einde aan ruzies: tips voor samenwonen

Heb je al een tijdje een relatie en ga je samenwonen? Een huis delen is voor velen het recept voor fikse ruzies, omdat je ineens zorgen hebt over dagelijkse dingen. Hoe vaak maak je schoon en wie is verantwoordelijk voor de vuilniszakken? Met deze tips voor samenwonen kan jullie liefdesnestje ongestoord blijven.

Ruzies voorkomen: communicatie

Liefde voor elkaar lost veel op, maar praktische problemen bij het samenwonen kunnen toch voor irritaties zorgen. Het belangrijkste is vaak dat problemen niet goed worden uitgesproken. Communicatie is daarom belangrijk. Spreek je irritaties meteen uit als je iets opmerkt wat je tegenzit, zodat kleine dingen niet ontaarden in grote ruzies. Hier lees je de belangrijkste tips voor samenwonen om strubbelingen te voorkomen.

Geldproblemen

De belangrijkste reden voor ruzies is geld. Maak vooraf duidelijk wie de betalingen regelt en zorg voor een overzichtelijke administratie. Wie betaalt de huur? En hoe zorg je dat vaste lasten eerlijk worden verdeeld? Houd ook rekening met onverwachte uitgaven, zoals een wasmachine die kapot gaat. Maak ook afspraken over een potje voor huishoudgeld. Je kunt afspreken om de beurt boodschappen te doen, zodat gezamenlijke aankopen zoals toiletpapier en afwasmiddel niet steeds door dezelfde persoon aangeschaft moeten worden.

Huishoudelijke taken

In een relatie is het soms lastig om te peilen in hoeverre je dezelfde schoonmaakroutines hebt. Praat over jullie gewoontes. Hoe vaak wil je een grondige schoonmaak van de keuken en hoe vaak dweil je de vloer? Maak daarvoor een schoonmaakschema of een mondelinge afspraak. Verzin iets leuks om de niet nagekomen afspraak te vergelden: een rugmassage bijvoorbeeld voor als de toilet weer eens niet is schoongemaakt. Zo houd je de afspraken luchtig.

Geef elkaar de ruimte

Van de belangrijkste tips voor samenwonen lijkt dit de meeste logische: zorg dat je elkaar blijft zien. In een relatie is het fijn om dingen met zijn tweetjes te doen. Zodra je gaat samenwonen vergeten veel mensen dat deze quality time ook binnen de muren van het huis niet vergeten moet worden. Laat elkaar vrij in vrienden bezoeken en het maken van afspraken met anderen, maar vergeet niet om ook afspraken te maken wanneer je elkaar ziet om te voorkomen dat je relatie strandt in 'huisgenoten'.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021