Excite

Tai chi mogelijk effectief bij chronische aandoeningen

  • © Getty Images
Uit onderzoek van de University of British Columbia blijkt dat de langzame en vloeiende bewegingen van tai chi een gunstig effect hebben op ouderen met chronische aandoeningen. Tai chi is een Chinese bewegingsleer, die als sport of als ontspanning beoefend kan worden.

De onderzoekers zijn tot deze conclusie gekomen na het bekijken van gegevens uit 33 eerdere onderzoeken, waaraan ruim 1500 senioren meededen. Zij volgden gedurende 12 weken een cursus tai chi en oefenden daarvoor 2 tot 3 keer per week een uur. Alle deelnemers hadden last van een chronische aandoening. Dit kan verschillen van kanker en artrose tot COPD en hartfalen.

Uit het onderzoek bleek dat tai chi zorgde voor vooruitgang in de kwaliteit van leven en op het gebied van lopen, balans, spierkracht en de hoeveelheid tijd die nodig is om op te staan en in beweging te komen. Daarnaast had tai chi ook een gunstig effect op de pijn en stijfheid als gevolg van artrose en kortademigheid bij COPD. Als mensen last hadden van pijn, dan werd dit niet erger. Ook raakten de deelnemers niet buiten adem.

Volgens onderzoeker Darlene Reid kan tai chi een alternatief zijn voor mensen die wat ouder zijn en de aandoeningen hebben die in het onderzoek genoemd zijn. Daarnaast is het een geschikte optie voor ouderen die liever niet heel intensief willen bewegen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021