Excite

Stem moeder goed voor hersengroei baby

  • © Getty Images
De hersengroei van baby's krijgt een positieve impuls van de stem van de moeder, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Als baby's die te vroeg geboren zijn regelmatig door hun moeder worden toegezonden in de couveuse, dan zou de auditieve cortex opvallend snel groeien. Deze impuls in de ontwikkeling zou weer een positieve invloed kunnen hebben op de taalverwerving van kinderen op latere leeftijd. Dit werd gemeld door onderzoekers van Harvard Medical School in het wetenschappelijke tijdschrift PNAS.

Deze resultaten kwamen naar voren uit een proef waarbij moeders van 20 couveusebaby's gevraagd werd om twee kinderliedjes in te zingen in een studio. Foetussen zijn voornamelijk gevoelig voor lage tonen, daarom werden de hoge tonen uit de opnames gefilterd. Vervolgens werden de liedjes gedurende een maand, drie uur per dag, afgespeeld voor de baby's. Aan het einde van het experiment werd gekeken naar de hersenen van de baby's.

De scans werden vervolgens vergeleken met hersenscans van een controlegroep baby's. Deze baby's hadden niet naar liedjes van hun moeder geluisterd. Uit de scans bleek dat de couveusebaby's allemaal een relatief grote auditieve cortex hadden. De kans is groot dat ze daar op latere leeftijd van profiteren, bijvoorbeeld bij het leren van een andere taal. Een grote cortex is namelijk beter, zo bleek ook al uit eerdere onderzoeken.

Er is echter ook wel commentaar op het onderzoek. De hersenscans van de couveusekindjes worden bijvoorbeeld alleen achteraf gemaakt. Hierdoor is niet helemaal duidelijk of die hersengebieden voor de scan al groter waren. Daarnaast zou uitgebreider onderzoek nodig zijn om te bepalen of de hersenen daadwerkelijk groter worden van de stem van de moeder.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021