Excite

Steeds meer ouderen hebben drankprobleem

  • © Getty Images
Er zijn steeds meer ouderen met een drankprobleem, zo blijkt uit cijfers van het Trimbos-instituut. Het aantal alcoholisten boven de 55 jaar steeg in het afgelopen jaar met ongeveer 10 procent. Volgens het verslavingsinstituut zijn er op het moment tussen de 150.000 en 200.000 oudere mensen met een drankprobleem in Nederland.

Niet veel van deze senioren zoeken ook hulp voor hun problemen. Dit waren er volgens het Trimbos-instituut namelijk nog maar 10.000, wat neerkomt op nog geen tien procent. Volgens het instituut is er sprake van een drankprobleem als er meer dan 14 glazen drank per week genuttigd worden door vrouwen, of meer dan 21 glazen door mannen.

De vergrijzing zou de belangrijkste veroorzaker zijn van de toename in het aantal drinkers. Dit zegt Rob Bovens, lector verslavingspreventie aan Hogeschool Windesheim in Zwolle. De vrije tijd die gepensioneerden hebben, zorgt ervoor dat er meer tijd is voor sociale gelegenheden. Die sociale gelegenheden gaan vaak weer gepaard met het gebruik van alcohol.

Het drinken van veel alcohol heeft negatieve gevolgen voor de gezondheid. Een glaasje alcohol zou goed zijn voor het hart en de bloedvaten, maar wie er meer drinkt, vergroot juist zijn of haar kans op verschillende ziekten. Overigens is het geen probleem dat zich alleen in Nederland voordoet; vorige week bleek dat ook twintig procent van de Britse babyboomers een drankprobleem heeft.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021