Excite

Slechte relatie vergroot kans op hartproblemen

  • © Getty Images
Een slechte relatie kan letterlijk je hart breken, of in ieder geval je kans op hartproblemen aanzienlijk vergroten. Dit blijkt uit onderzoek. Stellen die jarenlang ruzie maken, ontwikkelen vaker hartproblemen. Dit geldt met name voor vrouwen die de neiging hebben om hun negatieve gevoelens binnen te houden. Experts adviseren stellen die veel ruzie maken om in relatietherapie te gaan.

Die relatietherapie kan het beste al beginnen zodra mensen met elkaar trouwen of op een andere manier een langdurige relatie aan gaan. Ook adviseren de experts vooral oudere koppels om te kiezen voor therapie. Op dit moment wordt therapie vooral gericht op jongere koppels, maar juist oudere mensen zouden er ook veel baat bij kunnen hebben. Het maakt daarvoor niet uit of je al 40 of 50 jaar getrouwd bent.

Een gelukkig huwelijk heeft weer heel veel voordelen. Mensen met een gelukkige relatie zijn over het algemeen blijer en hebben een betere fysieke gezondheid. Een slechte relatie zorgt niet alleen voor hartproblemen, maar vergroot ook de kans op depressie en overgewicht. Na verloop van tijd kan bovendien het immuunsysteem aftakelen, waardoor alle problemen nog grotere gevolgen kunnen hebben.

Deze conclusies werden getrokken op basis van 5 jaar aan onderzoeksinformatie van ongeveer 1200 getrouwde mannen en vrouwen die ten tijde van het onderzoek tussen de 57 en 85 jaar oud waren. Alle mensen deden mee aan een grootschalig Amerikaans onderzoek naar gezondheid en veroudering.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021