Excite

Slaap is sleutel tot volhouden goede voornemens

  • © Getty Images
Veel mensen maken goede voornemens voor 2015. Van een groot deel van die voornemens komt echter maar weinig terecht. Rond de derde week van januari zijn veel van de plannen weer vergeten en vervallen mensen weer in hun oude problemen. Psychologen hebben nu ontdekt wat de sleutel is tot het wél realiseren van goede voornemens: slaap.

Psychologen van de University of Hertfordshire kwamen er door middel van een onderzoek onder 1000 mensen achter dat mensen die zeven uur of minder sliepen, over het algemeen veel minder wilskracht hadden. Hierdoor werd het veel moeilijker om goede voornemens vol te houden. Vermoeidheid trekt namelijk een zware wissel op zelfbeheersing.

Zeker als het gaat om goede voornemens is dat belangrijk. Volgens professor Wiseman, die medeverantwoordelijk was voor het onderzoek, hebben de hersenen energie nodig om dingen te doen die ze eigenlijk niet willen doen. Dat betekent dat het belangrijk is om voldoende te slapen én dat het soms beter is om bijvoorbeeld 's avonds naar de sportschool te gaan en niet direct 's morgens.

Volgens Wiseman is het bovendien niet nodig om allerlei ingewikkelde constructies te bedenken; juist als mensen genoeg slapen, hebben ze de energie om de 'lastige' dingen vanzelf te doen. En dat zou ervoor zorgen dat het ineens een stuk makkelijker wordt om goede voornemens ook na januari vol te houden.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021