Excite

Shoppen helpt niet bij slecht humeur

  • © Getty Images
Er werd altijd gedacht dat retail therapy ontzettend goed zou helpen bij een slecht humeur. Dat blijkt echter niet het geval te zijn. Winkelen maakt een humeur niet beter, zo blijkt uit nieuw onderzoek dat gepubliceerd werd in de Journal of Consumer Research. We maken onszelf wijs dat winkelen voor een geluksgevoel zorgt, maar in werkelijkheid zorgt het er juist voor dat we ons slechter voelen.

Veel mensen zullen het geluksgevoel herkennen dat ze krijgen bij het doen van een mooie aankoop. Dat is precies de reden dat veel mensen denken dat winkelen gelukkig maakt. Uit het onderzoek blijkt echter dat mensen die zichzelf beter proberen te laten voelen met dure spullen, er daarna juist meer over na gaan denken.

Volgens de onderzoekers symboliseren de dure spullen wel vooruitgang, maar zorgen ze ervoor dat consumenten juist meer stil staan bij hun tekorten. Overigens zijn deze conclusies wel voorlopige conclusies en is er nog meer onderzoek nodig om echt te kunnen stellen dat winkelen niet gelukkiger maakt.

Wat wél gelukkiger kan maken is de stad in. Niet vanwege het winkelen, maar vanwege de beweging. Elke dag - of met enige regelmaat - bewegen blijkt namelijk wél heel erg goed te zijn voor je geluksgevoel. Dat komt omdat er tijdens het bewegen endorfinen vrij komen, die zorgen voor een gelukkig gevoel.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021