Excite

Scrapbook maken, een eeuwenoude hobby

In de vijftiende eeuw begonnen vrouwen al zogenaamde scrapbooks bij te houden. Dat zijn verzamelalbums met aantekeningen, foto's en plaatjes van alles wat de maker bezighield. Nog steeds zijn ontzettend veel vrouwen bezig met het maken van deze persoonlijke albums. Wil je er ook aan beginnen? Lees hier hoe je een scrapbook tot een mooi en eigen document maakt.

Geschiedenis scrapbooking

Sinds de vijftiende eeuw is er wel wat veranderd in de samenstelling van scrapbooks. Het is een echte markt geworden. In speciale scrapbookwinkels en op het internet koop je spulletjes die je scrapbook nog mooier maken. De Amerikaanse Marielen Christensen maakte het oude scrapbooken tot een nieuwe hobby. Ze begon met een familie album, waar ze foto's inplakte en de pagina's versierde tot het mooie verzamelalbums werden. In haar eigen scrapbookwinkel, geopend in 1982, begon ze spullen te verkopen zodat ook anderen scrapbooks konden maken. Denk daarbij aan mooi papier en speciale fotolijm. Ze schreef ook een boek 'Keeping memories alive' waarin ideeën voor scrapbooks te vinden zijn.

Wat vind je in een scrapbook?

Het belangrijkste van een scrapbook is natuurlijk het album zelf. Vaak bestaat dit uit lege pagina's, maar ook plastic insteekhoezen worden gebruikt. Op de eventueel voorgedrukte pagina's kun je foto's plakken met speciale fotoplakkers. Door middel van versieringen worden de pagina's opgefleurd. Strikjes, stempels, uitsnijdingen en ponsfiguren worden daarvoor gebruikt. Ook knipsels uit tijdschriften en mooie plaatjes of ansichtkaarten kunnen in een scrapbook geplakt worden. Er is een trend onder scrapbookers om zo milieuvriendelijk te werken. Gebruik dus lijm zonder giftige stoffen. Draag ook handschoenen om je persoonlijke scrapbookmateriaal te beschermen tegen vette handen.

Scrapbook: sociaal netwerk?

Mensen die een scrapbook maken worden ook scrapbookers genoemd. De hang is groot naar het delen van scrapbookinformatie en het laten zien van scrapbooks aan anderen met dezelfde hobby. Er zijn speciale beurzen die zich richten op nieuwe materialen voor het scrapbooken, maar vooral om kennis en ideeën uit te wisselen. Lijkt het je wat? Begin dan vandaag nog!

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020