Excite

Trouwen of samenlevingscontract?

Vroeger trouwden mensen na een paar jaar verkering. Daarna kochten ze een huis, kregen ze kinderen en verdeelden ze alles bij een eventuele scheiding. Tegenwoordig is samenwonen veel gebruikelijker. Als je dan ook je zaken goed geregeld wilt hebben, dan stel je een samenlevingscontract op. Dat is vergelijkbaar met een trouwakte, maar dan net iets anders.

Rechtsgeldigheid samenlevingscontract

Als je samenwoont, heb je misschien wel afspraken gemaakt over wat van wie is en wie wat bijdraagt, maar als je uit elkaar gaat, kun je niet zo makkelijk aanspraak maken op wat destijds is afgesproken.

Met een samenlevingscontract is dat anders. Je afspraken zijn dan rechtsgeldig en moeten worden nageleefd. In een samenlevingscontract kunnen veel verschillende dingen opgenomen worden. Denk bijvoorbeeld aan een verdeling van de kosten, zowel voor het huis als voor eventuele kinderen, maar ook aan een eventuele erfenis.

Als je samenwoont en niets hebt afgesproken, dan is je partner niet automatisch jouw erfgenaam. Het kan dan zijn dat bij jouw overlijden, je ouders aanspraak kunnen maken op jouw erfdeel. Als de familieverhoudingen niet zo goed zijn, kunnen zij erop staan zich uit te laten kopen, waardoor je partner mogelijk het huis uit moet.

Ook voor de erfbelasting is het aantrekkelijk om een samenlevingscontract te hebben. Als officiële partner hoef je praktisch geen erfbelasting te betalen, maar als niet-officiële partner kan de Belastingdienst aanspraak maken op een groot deel.

Alimentatie bij een samenlevingscontract

Veel mensen durven geen samenlevingscontract op te stellen, omdat ze bang zijn voor alimentatieclaims. Dat hoeft niet. Als kinderen erkend zijn, moet daarvoor altijd alimentatie betaald te worden, maar het wel of niet betalen van partneralimentatie moet expliciet in het contract opgenomen zijn.

Naar de notaris

Wie een samenlevingscontract af wil sluiten, moet hiervoor naar de notaris. Hier zijn kosten aan verbonden, maar de hoogte daarvan kan per notaris verschillen. Ook houden notarissen regelmatig acties, waarbij de contracten tegen een lagere vergoeding kunnen worden gesloten. In dit geval loont vergelijken de moeite. Dat kan je namelijk al snel tientallen euro's opleveren.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021