Excite

Niet zo bekend, maar zeer de moeite waard: rugby

Rugby is (nog) niet zo bekend in Nederland. Jammer, want het is een leuke sport, die echter niet geschikt is voor 'kleinzerige' mensen. Tijdens een wedstrijd kan het er namelijk vrij ruw aan toe gaan en blessures zijn dan ook niet uitgesloten. Vooral het hoofd, de knieën, de enkels, de schouders en de handen hebben het soms zwaar te verduren.

Hoe wordt rugby gespeeld?

Rugby wordt gespeeld in twee varianten: Rugby Union en Rugby League. In allebei de varianten draait het spel om de bal, met dat verschil dat een rugbybal ovaal is en niet rond. In tegenstelling tot veel andere balsporten, is bij rugby het voorwaarts overgooien (passen) van de bal niet toegestaan en het lopen met de bal juist wel.

Rugby Union

In Wales, Nieuw-Zeeland en Fiji is Rugby Union de nationale sport. Deze variant van rugby wordt gespeeld met twee teams van ieder 15 spelers. Rugby Union is de enige variant die een line out kent. Een line out wordt gegeven als de bal het speelveld via de zijlijn verlaten heeft. Wanneer de bal terug het spel wordt ingegooid, stellen de spelers zich achter elkaar op en proberen de bal te veroveren.

Rugby League

Rugby League is een officiële variant op Rugby Union, en tevens de nationale sport van Papoea-Nieuw-Guinea. Ook in Roemenië, Zuid-Afrika en Argentinië wordt Rugby League gespeeld. Het team bestaat hierbij uit 13 spelers. In tegenstelling tot Rugby Union, kent Rugby League geen line out.

Spelonderdelen in beide varianten

Spelonderdelen in beide varianten zijn de tackle, de ruck, de maul en de scrum. Vooral de scrum komt vaak voor tijdens een wedstrijd. Tijdens een scrum nemen acht spelers van ieder team een vaste positie in en proberen door te duwen in het bezit van de bal te komen.

Het scoren van punten

Punten scoren kan bij rugby op verschillende manieren. Drie punten worden verdiend door de bal tussen de palen van de tegenstander te trappen (drop-kick). Het neerdrukken van de bal in het gebied achter de palen, het trygebied, levert vijf punten op. Als een speler een try gescoord heeft, mag hij vervolgens proberen nog eens twee punten aan zijn score toe te voegen door middel van een conversie. Net als bij de drop-kick, wordt er bij conversie gescoord door de bal te schoppen.


Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020