Excite

Roken dodelijker dan overgewicht

  • © Getty Images
Veel rokers durven niet te stoppen met roken, omdat ze dan bang zijn om aan te komen. Dat is volgens hen niet alleen vervelend, maar ook heel ongezond. Artsen denken daar echter anders over. Overgewicht blijkt minder gevaarlijk te zijn dan sigaretten.

Japanse onderzoekers ontdekten dat mensen die stopten met roken en als gevolg daarvan zwaarder werden, geen grotere sterfkans hadden. Mensen die meer dan 2 kilo aan kwamen na het stoppen met roken hadden nog steeds een 26 procent kleinere kans op sterven dan rokers, zo ontdekten ze.

Veel mensen komen aan als ze stoppen met roken. Ze gaan meer eten om toch iets te doen te hebben, maar het lijkt er ook sterk op dat nicotine zorgt voor een snellere stofwisseling en dat het het hongergevoel onderdrukt. Gemiddeld komen stoppers ongeveer 13 kilo aan in het jaar nadat ze stoppen met roken. Ze proeven dan ook meer, waardoor ze automatisch verleid worden om meer te eten.

De mensen die stopten met roken en maximaal 2 kilo zwaarder werden, waren veruit het beste af. Zij hadden 49 procent minder kans op een vroegtijdige dood. Voor mensen die juist op gewicht bleven ligt dit percentage op 34 procent.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021