Excite

RIVM adviseert niet in rivieren te zwemmen

  • © Getty Images
De RIVM adviseert Nederlanders om geen verkoeling te zoeken in rivieren of kanalen. Hoewel dat aantrekkelijk is, gezien de temperaturen, is dat toch gevaarlijk. De temperatuur van het water ka namelijk door stroming en plotselinge diepte erg wisselend zijn, waardoor zwemmers blootgesteld worden aan krampen mogelijk zelfs onderkoeld raken. Als zij dan niet meer verder kunnen zwemmen, is kan dat levensbedreigende situaties opleveren.

Rijkswaterstaat wil mensen ook wijzen op het gevaar van voorbij varende boten. Die hebben een zuigende werking en kunnen draaikolken veroorzaken. Het maakt in dat geval niet zoveel uit hoe geoefend de zwemmer is; deze verliest het dan zeker. De sterke stroming is in de meeste gevallen toch te krachtig.

Overigens is het volgens Rijkswaterstaat niet alleen gevaarlijk om in rivieren en kanalen te zwemmen; in veel gevallen is het niet eens toegestaan en kunnen zwemmers een boete van 140 euro krijgen. Verplaatsen naar recreatieplassen is ook nog niet echt handig: volgens beheerders van dergelijke plassen is het zwemwater in zand- en grindwingaten op het moment nog erg koud, met name vanwege het koude voorjaar.

Het gaat daarbij vooral om diepe plassen en plassen die op één of andere manier verbonden zijn met rivieren. Op dit moment is - ook dankzij het koele voorjaar - er ook nog nergens giftige blauwalg gevonden in de zwemplassen. Daarvoor hoeven zwemmers op dit moment dus nog niet te vrezen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021