Excite

Relatietherapie: oplossing voor al je problemen?

Als je relatie niet lekker loopt, dan heeft dat invloed op je hele leven. Je relatie hoort immers een veilige basis te zijn. Je kunt natuurlijk direct alles opgeven, maar je kunt ook proberen er iets van te maken. Bijvoorbeeld door samen te gaan voor relatietherapie. Daarmee kom je tot de kern van jullie problemen en werk je richting een oplossing.

Laatste redmiddel?

Voor veel koppels is relatietherapie een laatste redmiddel. Alle andere pogingen om de relatie te redden zijn al gestrand en het enige dat overblijft is proberen er met de hulp van een professional nog iets van te maken. Relatietherapie hoeft echter niet het laatste redmiddel te zijn. Het is soms ook een goede manier om meer verdieping in de relatie te brengen. Bijvoorbeeld als je het gevoel hebt dat je elkaar niet altijd even goed kan bereiken, zonder dat dit direct tot een breuk leidt.

Verschillende vormen van therapie

Relatietherapie is verkrijgbaar in verschillende vormen. Zo zijn er internettherapeuten die je online helpen met het oplossen van je problemen. Ook kun je kiezen voor een behandelwijze in het alternatieve circuit. Een mooie vorm hiervan is Voice Dialogue. Bij Voice Dialogue ga je in gesprek met de verschillende kanten van je karakter. Als jullie gedrag vooral problemen oplevert, bijvoorbeeld omdat het elkaar in het negatieve versterkt, dan kan gedragstherapie een oplossing zijn. Daarbij wordt extra aandacht geschonken aan het gedrag en hoe je signalen afgeeft. In de meeste gevallen leidt dit voor beide partners tot een positiever gedrag. Hebben de problemen te maken met psychologische problemen, dan is ook psychoanalytische relatietherapie een optie.

Uit elkaar kan altijd

Relatietherapie is niet alleen succesvol als een koppel samen blijft. Soms kan tijdens therapie ook gezamenlijk besloten worden om toch uit elkaar te gaan. In de meeste gevallen gaat dat dan echter vreedzamer dan het zou zijn gegaan zonder therapie. Dit is zeker prettig als er ook kinderen in het spel zijn.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021