Excite

Trouwen en planning: de prijs van een bruiloft

Een bruiloft is onwijs leuk en gezellig, maar helaas is zo'n feest niet gratis. De kosten kunnen namelijk enorm hoog oplopen. Het laatste wat je wil, is dat je na de bruiloft helemaal failliet bent. Hieronder volgen een aantal opsommingen en besparingstips voor een bruiloft.

Gemiddelde prijs voor een bruiloft

De gemiddelde huwelijksfeest kost in Nederland tussen de €10.000 en €13.000 euro. De hoogste kostenposten liggen voornamelijk bij de locatie, het diner, de trouwkleding, de band, de fotograaf en de huwelijksreis. Voor het bovengenoemde ben je al snel €1000 à €3000 kwijt.

De trouwlocatie

Een van de hoogste kostenposten van een bruiloft is de locatie. Je kunt een prachtige zaal huren, maar ook het feest gewoon in de tuin of in een buurthuis houden. Vooral als je ervoor kiest het klein te houden, zijn dat ideale locaties om een gezellige plek te creëren.

Gastenlijst

Hoe meer gasten je uitnodigt, hoe groter de locatie moet zijn en hoe meer eten je moet regelen. Per persoon mag je sowieso een aanzienlijk bedrag neertellen aan catering. De oplossing is ongecompliceerd, maar effectief: houd het klein en intiem. Minder gasten betekent niet gelijk minder gezelligheid!

Trouwen in een gemeentehuis

Wat veel mensen in principe niet weten is dat je vrijwel gratis kunt trouwen in het gemeentehuis. Het enige wat je hoeft te betalen is een uittreksel van het bevolkingsregister en het trouwboekje. De kosten verschillen per gemeente, maar liggen slechts tussen €10,00 en €35,00 euro.

Trouwkledij

Voor een mooie bruidsjurk of een stijlvolle pak ben je al snel minimaal €1000 à €2000 euro kwijt. Voor sommige is dat gewoonweg niet te betalen. Er zijn genoeg andere opties om aan voordelige trouwkledij te komen zoals, huren, online shoppen, lenen of snuffelen in tweedehandse winkels. Heeft je moeder nog een oude trouwjurk in de kast hangen? Pimp 'm dan! Zo bespaar je heel wat geld, die je aan andere belangrijke zaken kunt besteden.

Trouwvervoer

Het toppunt van romantiek is aan komen rijden in een koets met beeldige paarden ervoor, maar daar hangt ook een pittig prijskaartje aan. Vergeet niet om eerst een kijkje te nemen bij je familieleden of vrienden, wellicht hebben zij een mooie auto die je op je speciale dag mag gebruiken!

Tot slot

Een bruiloft kun je zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt. De kosten kunnen zeer sterk variëren. Het volledige kostenplaatje is erg afhankelijk van de plek waar je trouwt, hoe luxe de bruiloft wordt en hoeveel gasten er komen. Als je van plan bent om op huwelijksreis te gaan, hoor je de kosten daarvan uiteraard ook op te tellen. Probeer een budgetlijst op te stellen, zodat je exact weet wat je gepland hebt om uit te geven en wat de werkelijke kosten zijn geworden.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020