Excite

Oudere vader: ongezondere kinderen

Een oudere vader heeft vaker ongezondere kinderen dan een jongere vader. Dat blijkt uit een uitgebreid Zweeds onderzoek. Oudere vaders hebben onder meer vaker kinderen met psychische klachten. Zoek je dus nog een argument om je vriend over te halen snel aan kinderen te beginnen? Dan heb je hier misschien iets aan!

De onderzoekers vergeleken alle Zweden geboren tussen 1973 en 2001. Dat zorgde voor in totoaal maar liefst 2,6 miljoen proefpersonen. In de testgroep zijn baby’s verwekt door vaders van 45 en vaders van 24 vergeleken met elkaar.

Gedragsproblemen

Uit een vergelijking van de twee groepen blijkt dat kinderen van een oudere vader vaker last hebben van gedragsproblemen zoals ADHD en bipolaire stoornissen. Ze doen het dan ook slechter op school. Op latere leeftijd krijgen die kinderen vaker last van psychoses, en ook het aantal zelfmoorden ligt significant hoger bij mensen met een oudere vader dan bij mensen met een jonge vader. Maar er liggen niet alleen psychische problemen op de loer bij oudere vaders. Hun kinderen hebben ook vaker autisme.

Zaadcellen mindere kwaliteit

Natuurlijk hebben de onderzoekers ook gezocht naar een verklaring voor de verschillen die ze vonden wat betreft een oudere vader of een jongere vader. Ze denken dat de zaadcellen simpelweg van mindere kwaliteit zijn, omdat het lichaam al ze zo vaak opnieuw heeft moeten aanmaken. Als cellen zo vaak opnieuw gedeeld zijn, is de kans op mutaties groter. Wanneer zo’n zaadcel tot een baby uitgroeit, kan die kleine mutatie grote gevolgen hebben.

Tweede leg

Het komt steeds vaker voor dat mannen op latere leeftijd nog kinderen krijgen. In Zweden waren de oude vaders vaak gezinsmannen die gescheiden waren, en bij hun tweede vrouw opnieuw een gezin stichtten. Dat wordt ook wel de ‘tweede leg’ genoemd. Kinderen van die tweede leg waren geestelijk gezien vaak ongezonder dan hun oudere halfbroers of -zussen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021