Excite

Nieuwe Zwarte Piet moet eind aan discussie maken

Deze week is de nieuwe Zwarte Piet gelanceerd. Middenin de zomer, nog ver van het Sinterklaasfeest ettert de Zwarte Piet-discussie nog steeds door. Na onderzoek van Het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE) is men gekomen tot een nieuwe versie van Zwarte Piet, die minder aanstootgevend moet zijn.

Wat is anders aan Zwarte Piet?

Er zijn twee veranderingen aan Zwarte Piet. Zo zal hij minder koloniale uiterlijke kenmerken hebben. Het kroeshaar wordt vervangen door stijl haar en de dikke lippen en gouden oorringen zullen verdwijnen. Ook krijgt het traditionele pietenpak een modernere look. Ten tweede zal Piet een ander karakter krijgen dat meer gelijkwaardig is aan Sinterklaas. Piet mag zich niet bedienen van “dom gepraat”. Het is opvallend te noemen dat Zwarte Piet wel zwart blijft, want vooral om de huidskleur van de kompaan van Sinterklaas was veel te doen.

Discussie nieuwe Zwarte Piet

De discussie rondom Zwarte Piet wordt al jaren gevoerd, maar in 2013 bemoeide zelfs de Verenigde Naties zich ermee. Zwarte Piet zou een koloniale karikatuur van een bruine man zijn. Daarmee keert Nederland terug naar de tijd van de slavernij, zo meende de VN-werkgroep die onderzoek deed naar het Nederlandse kinderfeest. Nederland moest daarom stoppen met het vieren van Sinterklaas en Zwarte Piet.

Binnen enkele dagen hadden zich twee miljoen Nederlanders verenigd in een Facebook ‘Pietitie’ voor het behoud van de traditie. Vrijwel geen enkele Nederlander ziet Sinterklaas als een feest dat ook maar iets met het slavernijverleden te maken heeft. Maar in het buitenland kijkt men totaal anders tegen de traditie aan.

Mislukking

De grootste tegenstander van Zwarte Piet ‘Pietenbestrijder’ Quinsy Gario, vindt de aanpassingen aan de nieuwe Zwarte Piet een mislukking. Hij presenteerde bij Knevel en Van den Brink een geheel nieuwe versie van Piet: met paars gezicht en rood haar. Maar of dat gaat aanslaan?

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021