Excite

Nederlandse wollen trui breien

We kennen de kenmerkende Noorse truien met hun fleurige blauw-wit combinaties, Deense truien kennen we van de politieserie The Killing en de IJslandse trui is al een aantal seizoenen niet meer weg te denken uit het modebeeld. Nog leuker is natuurlijk een Nederlandse wollen trui. Want ook wij hebben een traditie van lokale breisels, zo achterhaalde textiel docente Stella Ruhe. En met haar boek ‘Visserstruien’ kun je met patronen zelf een klassieke Nederlandse wollen trui breien.

Schipperstrui

De Nederlandse schipperstrui is ontstaan in de tweede helft van de negentiende eeuw. Vanaf dat moment veranderden de regels in de visserij, waardoor Nederlandse vissers ten noorden van Schotland haring mochten vissen. Daar troffen ze andere vissers met andere kleding. De gebreide trui als bovenkleding was voor de Nederlanders een nieuwigheid. Tot dat moment werden wollen breisels alleen als ondergoed gedragen, vertelt Ruhe aan de NOS.

Breipatronen

In het boek van Ruhe staan maar liefst zestig breipatronen van de Nederlandse trui. Uit 40 verschillende oud-Hollandse vissersplaatsen zijn truien onderzocht. Aan de onderlinge variatie kon men destijds zien waar de visser vandaan kwam. Zo was er in ieder dorp een plaatselijk modebeeld. De vrouwen uit het dorp gaven hun eigen patronen door aan andere dorpsbewoonsters, waardoor er zich in de vooroorlogse gemeenschappen een eigen trui ontwikkelde.

Gebreide trui

De traditie van zelfgebreide truien verging na de Tweede Wereldoorlog, omdat er nieuwe stoffen kwamen en breien door machines werd overgenomen. Bovendien waren de truien geen klederdracht, zoals het zondagse goed. Gelukkig is de gebreide trui terug van weggeweest. Bovendien is breien een echte trend! Niet staat je dus in de weg om een klassieke Nederlandse wollen trui te breien.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021