Excite

Naakt slapen maakt je slank, fit én gezond

  • © Getty Images
Naakt slapen is goed voor je. Sterker nog: het heeft heel erg veel voordelen voor je gezondheid. Zo blijkt dat het de kans op diabetes aanzienlijk kan verkleinen, effectief is tegen infecties, je slanker maakt én ervoor zorgt dat je minder moe bent. Bovendien kan het ook nog eens ontzettend goed voor je relatie zijn.

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat ongeveer 1 op de 3 volwassenen naakt slaapt. Volgens slaapexperts is het belangrijk om het 's nachts koel te houden, omdat je pas in slaap kunt vallen als je lichaamstemperatuur ongeveer een halve graad naar beneden gaat. Op dat moment sturen de hersenen een seintje naar de bloedvaten om open te gaan en warmte vrij te geven. Als je te warm aangekleed bent, reageren de hersenen hier niet goed op en is de kans op gebroken nachten of moeilijk in slaap vallen veel groter.

Het voordeel van naakt slapen is dat het makkelijker voor het lichaam is om af te koelen en de lagere lichaamstemperatuur te bereiken. De goede nachtrust die daaruit voortkomt heeft weer andere voordelen. Zo herstelt goed slapen het lichaam en zorgt het voor een beter geheugen. Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat de hoeveelheid bruin vet (dat gewichtstoename tegengaat) toeneemt als je lichaam op de juiste - koele - temperatuur blijft terwijl je slaapt. Het bruine vet houdt je vervolgens weer warm, waardoor je calorieën gaat verbranden.

Overigens is het wel belangrijk om tijdens het (in)slapen de voeten en handen warm te houden. Daar verliezen we namelijk het meeste warmte en als de hersenen door krijgen dat die te koud zijn, wordt de bloedtoevoer naar voeten en handen beperkt, om verder warmteverlies te voorkomen. Daardoor lukt het minder goed om het hele lichaam op de juiste temperatuur te krijgen. Gebruik daarom een kruik als het echt heel koud is, zodat je alsnog naakt kunt slapen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021