Excite

Moeders geven langer borstvoeding

  • © Getty Images
Moeders geven steeds langer borstvoeding aan hun kinderen, zo blijkt uit langlopend onderzoek van TNO. Na zes maanden geeft bijna een op de vier vrouwen haar baby nog steeds de borst, zo blijkt uit data van dit jaar. In 2010 gold dat nog voor 18 procent van de moeders. Deze resultaten van het onderzoek van TNO werden vrijdag gepresenteerd tijdens een speciale bijeenkomst over borstvoeding in Den Haag.

De wetenschappers hebben ook een verklaring voor het feit dat vrouwen hun baby's langer borstvoeding geven. Zo is er in de afgelopen jaren steeds meer aandacht gekomen voor borstvoeding en hebben ook bijvoorbeeld cafés tegenwoordig stickers op de deur waarmee wordt aangegeven dat moeders die borstvoeding geven van harte welkom zijn. Daarnaast vinden veel vrouwen het gezond en geven ze daarom de voorkeur aan borstvoeding.

De belangrijkste reden dat de meeste vrouwen weer stoppen met het geven van borstvoeding is dat ze te weinig melk hebben of dat het te pijnlijk is. Het stoppen gebeurt met name in de eerste twee weken na de geboorte. TNO doet al sinds 2001 onderzoek naar het percentage vrouwen dat borstvoeding geeft en gebruikt hiervoor de gegevens van meer dan 1700 vrouwen.

Uit het onderzoek blijkt ook dat het percentage moeders dat direct na de geboorte met borstvoeding begint ongeveer op 80 procent ligt. Hoogopgeleide moeders beginnen vaker met borstvoeding dan laagopgeleide moeders. Dit gaat dan om respectievelijk negen van de tien en krap zeven op de tien moeders. Op Europees niveau gezien is het aantal Nederlandse vrouwen dat borstvoeding geeft echter vrij klein. Wel zitten we 'op niveau' voor wat betreft het aantal vrouwen dat langer borstvoeding geeft.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021