Excite

Moedermelkbank komt terug!

De moedermelkbank, die tot de jaren ’70 heel gewoon was, komt weer terug. In het voorjaar van 2010 gaat het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam bij het Sophia Kinderziekenhuis weer een moedermelkbank openen. Hiervoor zal eerst een inzamelingsactie gehouden worden.

Als vrouwen net bevallen zijn, dan hebben zij meer dan genoeg melk. De melk die niet door het pasgeboren kindje gebruikt wordt, kan afgekolfd en vervolgens ingeleverd worden bij het Sophia Kinderziekenhuis. Daar kan de melk, uiteraard na een uitvoerige controle, gepasteuriseerd worden. Vervolgens worden er nog wat extra voedingsstoffen toegevoegd en wordt de melk ingevroren voor bijvoorbeeld kinderen op de couveuseafdeling.

Men gaat er namelijk vanuit dat kinderen zich het best ontwikkelen als ze moedermelk te drinken krijgen. Omdat de couveusekindertjes te klein en te teer zijn om via de borst moedermelk te krijgen, zou ingevroren moedermelk een goed alternatief zijn. Dit geldt ook voor de kinderen van wie de moeder zelf nog ziek is of medicijnen gebruikt.

Sowieso is moedermelk beter voor kinderen; het zorgt ervoor dat kinderen minder vatbaar zijn voor bijvoorbeeld infecties, minder last krijgen van darmziekten en een gezondere geestelijke ontwikkeling doormaken. Met name in de laatste jaren kiezen mensen steeds vaker voor borstvoeding en niet voor flesvoeding, juist om deze redenen.

Natuurlijk is het wel belangrijk dat de moeders die hun melk inleveren goed onderzocht worden. Zij moeten ook echt aan kunnen tonen dat ze gezond zijn, om te voorkomen dat de kinderen alsnog ziek worden via de moedermelk.

Afbeelding: Flickr account Raphael Goetter

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021