Excite

Het perfecte cadeau voor Moederdag

Ieder jaar in het voorjaar valt Moederdag. De feestdag speciaal voor alle moeders. Het is een speciale dag om alle moeders te verwennen. Moederdag wordt in landen vaak op verschillende dagen gevierd. In Nederland is dit standaard op de tweede zondag in mei, maar parfumerieën, kledingwinkels en boekhandels herinneren je er vaak ruim op tijd aan met speciale aanbiedingen.

Moederdag en religie

Het vereren van moeders is iets dat al heel lang bestaat. Het komt al voor bij de oude Grieken. In meer recente tijden zien we in Engeland Moederdag als vierde zondag in de vastentijd naar Pasen toe, maar als sinds 1644 komt Moederdag voor zonder kerkelijke achtergrond.

Tradities op Moederdag

Sinds 1925 wordt Moederdag in Nederland gevierd. Meestal bestaat de dag uit een ontbijtje op bed voor moeders. Verder nemen de vader en kinderen de huishoudelijke taken waar, die de moeder vaak op zondag verricht. Moederdag is vaak ook een soort omadag, want veel oma's krijgen een bezoekje van kinderen en kleinkinderen. Op scholen en crèches worden de kinderen al in de week voor Moederdag aan het werk gezet, om een cadeautje voor hun moeder te knutselen. Veel moeders verzamelen door de jaren heen een hele collectie geknutselde tassen, keukenschorten, fotolijstjes en versierde gedichten.

Cadeau voor Moederdag

De vroegste moederdagcadeaus waren al reclame voor bloembedrijven en bakkerijen. Deze bedrijven promootten destijds dat mensen Moederdag moesten vieren. Tulpen en gebak waren populaire cadeaus. Later werd Moederdag opgepikt door andere winkels die cadeaus verkopen. Populaire cadeaus zijn nog steeds boeken, schoonheidsbehandelingen, parfums, make-up, dagjes uit en heel veel bloemen. Het ontbijt op bed is ook nog steeds populair.

Moderne Moederdag

Moederdag staat vandaag de dag voor vrije tijd voor moeder. Het is dan ook niet raar dat moeders steeds vaker een weekendje weg cadeau krijgen. Ook is het traditionele moederdagontbijt verandert in een brunch of diner, zodat moeder niet in alle vroegte hoeft op te staan om de zelfgemaakt croissants en jus d'orange te nuttigen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021