Excite

Minder snoepen dankzij 'als-dan' plannen

  • © Getty Images
Als je minder wilt snoepen, kun je jezelf dat makkelijker maken door 'als-dan' plannen te maken. Uit onderzoek blijkt dat mensen gemiddeld 190 kilocalorieën per dag minder eten, als ze hun slechte gewoonten voor wat betreft het snacken aanpassen volgens een als-dan-plan. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Aukje Verhoeven. Zij promoveert in samenwerking met het Voedingscentrum aan de Universiteit Utrecht.

Veel mensen hebben wel het voornemen om minder te snacken, maar hebben er moeite mee om hier ook daadwerkelijk uitvoering aan te geven. Volgens Verhoeven is te veel snoepen vooral een kwestie van gewoontegedrag. Zij wilde weten of het gedrag dan ook veranderd kon worden door middel van 'implementatie intenties'. Daarbij maken mensen dan een plan waarin de aanleiding tot het snoepen genoemd wordt, gecombineerd met een gezonder alternatief.

Als iemand bijvoorbeeld graag een zak chips open trekt tijdens het kijken van televisie, kan zo iemand bedenken dat als hij televisie kijkt en trek heeft, hij een appel pakt. Dan is het alternatief al 'top of mind' en wordt het makkelijker om dat ook daadwerkelijk te volgen. Verhoeven liet voor haar onderzoek mensen zelf plannen maken. Dit ging in drie stappen, namelijk plannen, monitoren en evalueren.

De strategie bleek in de praktijk erg effectief te zijn. Na twee maanden lukte het de proefpersonen om gemiddeld 190 kilocalorieën per dag minder te eten dan daarvoor het geval was. Ook aten ze over het algemeen gemiddeld minder dan de deelnemers in controlecondities. Het blijkt wel beter te zijn om niet meerdere als-dan-plannen tegelijk te maken, dan zijn ze toch weer moeilijker vol te houden.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021