Excite

Midlifecrisis doet steeds vroeger intrede

De welbekende midlifecrisis krijgt er een concurrent bij. Tegenwoordig hebben veel mannen last van wat al een 'quarterlifecrisis' wordt genoemd. In wezen verschilt dat niet van een midlifecrisis, met de aantekening dat het verschijnsel niet rond je veertigste optreedt, maar zo'n tien tot vijftien jaar eerder.

Veel jonge mannen kunnen de druk van het maken van keuzes niet aan. In tegenstelling tot een aantal decennia geleden hebben twintigers en dertigers meer beslissingsvrijheid. Vaak zijn ze beter opgeleid, en kunnen ze op arbeidsgebied meerdere kanten op. Ook in hun liefdesleven voelen jonge mannen zich vaker dan voorheen beklemd. Dat leidt tot de quarterlifecrisis.

Wetenschapper van Greenwich University Oliver Robinson legt aan MailOnline uit dat ook de druk om te voldoen aan de verwachting van je ouders bijdraagt aan de crisis. Ook meer algemene verwachtingspatronen in de hedendaagse maatschappij maken het er niet makkelijker op voor jonge mannen: "Het draait om het krijgen van een goede baan, snel geld verdienen en snel succesvol worden," aldus onderzoeker Robinson.

"In het verleden hoefde je dit soort bepalende keuzes pas veel later in je leven te maken," zo verklaart hij de verschuiving van midlifecrisis naar quarterlifecrisis. Hoe meer keuze mensen hebben, hoe meer ze gaan twijfelen. Dat geldt blijkbaar niet alleen voor het bestellen van eten in een restaurant, maar ook voor de belangrijkere vragen des levens.

Afbeelding: Youtube

 

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020