Excite

Middeleeuwse borduurpatronen inspiratiebron voor Harry Potter?

Ridders die dames het hof maken, onneembare vestingen en trappelende paarden – alleen de gedachte al roept een reeks aan beelden en verhalen op. Ze zijn bekend uit sprookjesboeken, oude legenden en nieuwe fantasy verhalen, zoals het sprookje van Doornroosje, het verhaal van de legendarische held Robin Hood of duistere gebeurtenissen in het leven van Harry Potter. Met die legenden in het achterhoofd valt het gemakkelijk er nieuwe elementen bij te verzinnen, veldslagen te bedenken en die te koppelen aan romantische verwikkelingen of een heldendaad.

Inspiratie

Een belangrijke inspiratiebron voor ridderverhalen en amoureuze voorvallen aan het hof zijn de beelden die nog te vinden zijn in rijksmusea en oudheidskamers. Ze bedekken schilderstukken die over vele panelen worden uitgewerkt, maar vormen ook complete wandbedekkingen op tapijten of wandkleden. Vaak is niet meer zichtbaar hoe kleurrijk de voorstellingen ooit waren en hoe veelkleurig de ruimtes moeten zijn geweest waarin de kleden hebben gehangen, maar een enkele keer is een kleed of tapijt goed bewaard gebleven of gerestaureerd. Ze geven een goede indruk van middeleeuwse borduurpatronen.

Verfraaiing

Dergelijk borduurwerk was niet alleen bedoeld om iets te verfraaien, een mooie rand langs een manchet te maken of een kussensloop te versieren, maar werd vooral gebruikt om een verhaal te vertellen of de eer van een ridder of zijn vrouw te vergroten. Op kleden ter grootte van een kasteelwand werd het verhaal verteld van een veldslag die de heer had gewonnen, over een tocht die de heer had ondernomen of werd de geschiedenis van de familie verteld.

Techniek

Waar borduurwerk tegenwoordig machinaal een fluitje van een cent is - met patronen en prints die via een computer worden ingevoerd en in grote oplage worden geborduurd - was het handmatige borduren van linnen en ander materiaal een hels karwei en monnikenwerk. Uitgebreide figuren en patronen op mantels en jassen, hoeden en schoenen moesten dan ook zichtbaar maken hoe welgesteld de drager ervan was.

Herkomst

Aan de patronen viel bovendien de herkomst af te lezen – borduurders voor Scandinavische heersers maakten gebruik van andere voorstellingen en patronen dan Germaanse heersers, sultans droegen andere voorstellingen met zich mee dan Chinese keizers. Met ontdekkingsreizen werd uitwisselingen van borduurpatronen gestimuleerd en dankzij mechanisatie en bijkomende mogelijkheden vervaagden verschillen, zodat tegenwoordig uit China en omliggende landen op allerlei producten naar alle werelddelen verscheept worden.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021