Excite

Meer seks maakt niet gelukkiger

  • © Getty Images
Stellen die meer seks hebben, zijn niet ook direct gelukkiger. Dit blijkt uit onderzoek dat werd uitgevoerd aan de Carnegie Mellon University. Wel lijkt het erop dat gezonde en gelukkige mensen over het algemeen weer wat vaker seks hebben. Voor deze studie hebben onderzoekers voor het eerst gekeken naar het causale verband tussen geluk en de mate waarin mensen seks hebben.

De onderzoekers verdeelden de groep proefpersonen in twee groepen en gaf de ene groep de opdracht twee keer zo vaak seks te hebben als normaal. Vervolgens werd over een periode van drie maanden gekeken naar het geluksgevoel van die mensen. De opdracht leek niet te leiden tot meer geluk, omdat mensen over het algemeen iets minder verlangen en plezier hadden in de seks. Dit zorgde er zelfs voor dat het geluksgevoel een beetje afnam. Overigens hing dit wel sterk samen met het feit dat het ging om een opdracht en het seks hebben dus min of meer verplicht was.

Wetenschappers hebben van die uitkomst geleerd en besloten het een eventuele volgende keer anders aan te pakken. Dan zullen ze koppels niet zo zeer de opdracht geven om meer seks te hebben, maar hen motiveren om hun omgeving en gedachten wat stimulerender te maken, waardoor de stellen vanzelf meer seks hebben. Want dat zou uiteindelijk wel goed zijn: volgens één van de onderzoekers hebben de meeste stellen gewoon echt te weinig seks.

Aan het onderzoek deden 128 gezonde en getrouwde mensen van tussen de 35 en 65 jaar mee. Hoewel de insteek voor een volgend onderzoek waarschijnlijk anders zal zijn, blijven de onderzoekers wel van mening dat het geluksgevoel van koppels verbeterd kan worden als zij meer seks hebben. Wel is het dan verstandig om meer gericht te zijn op plezier en verlangen en niet op de daad zelf, zodat er meer sprake is van een keuze, wat uiteindelijk een gelukkiger gevoel geeft.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021