Excite

Mannen met overgewicht hebben slechter sperma

Dikke mannen hebben het niet makkelijk. Ze worden over het algemeen als minder aantrekkelijk gezien, hebben meer kans op hart- en vaatziekten en ook diabetes is een risico. Volgens een Frans onderzoek hebben de wat beter gevulde heren ook nog eens slechter sperma. Blijft hen dan niets bespaard?

Het laboratorium Eylau-Unilabs in Parijs, onder leiding van Paul Cohen-Bacrie, deed in 2010 onderzoek bij 1.940 mannen. Onder andere het volume van het sperma, de hoeveelheid spermatozoïden en hun bewegelijkheid werd getest. Daaruit bleek dat mannen die een Body Mass Index (BMI) van tussen de 25 en 30 hebben, 10% minder spermatozoïden hebben. Bij mannen met een BMI van boven de 30 was dat zelfs 20% minder.

Ook de bewegelijkheid van de kleine zwemmertjes hield te wensen over bij de mannen met een pondje meer. Bij 300 patiënten kon dit gelukkig worden opgelost door gewicht te verliezen. ‘Overgewicht zorgt voor een verandering in de karakteristieken van het sperma, waarschijnlijk door een onbalans in de hormonen,’ aldus de Franse onderzoekers.

De studie van Cohen-Bacrie en zijn collega’s werd in het Zweedse Stockholm gepresenteerd naar aanleiding van een congres van de European Society of Human Reproduction.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020