Excite

Mannen hebben mannenavondjes nodig

  • © Getty Images
Mannenavondjes zijn niet alleen gezellig, ze zijn ook broodnodig. Tenminste, dat beweren wetenschappers van de Duitse universiteit van Göttingen. Zij deden onderzoek naar mannenavondjes en ontdekten dat het voor mannen gezond en noodzakelijk is om tijd door te brengen met andere mannen. Een avondje naar het café is dus helemaal wetenschappelijk verantwoord.

Een avondje mannen onder elkaar zou een zeer positieve invloed hebben op het stressniveau van mannen. Dit effect is groter dan wanneer een man tijd doorbrengt met zijn partner of familieleden.

De wetenschappers kwamen tot deze conclusie door een groep berberapen te bestuderen. Deze apensoort lijkt qua sociaal gedrag heel erg op de mens. Uit deze studie bleek dat de stresshormonen van mannetjesapen omhoog schoten als ze in de buurt van partner of familie waren. In mannelijk gezelschap konden de apen juist weer meer ontspannen.

In het wild hebben mannelijke berberapen sterke sociale banden met andere mannetjes. Deze banden zijn vergelijkbaar met vriendschappen tussen mensen. Net als mensen voelen apen zich veiliger in een groep. Vooral voor mannetjes lijkt dit dan ook de ideale manier om zich te ontspannen. De mannetjes bleken als gevolg hiervan geen last te hebben van stressgerelateerde ziekten; die kwamen alleen voor bij vrouwtjes of stelletjes.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021