Excite

Kraamzorg na de bevalling

Ben je zwanger of ben je al bevallen? Kraamzorg is hulp voor na de bevalling, zodat jij en je vriend of vriendin, man of vrouw, alle tijd hebben voor jullie baby. De kraamzorg kan helpen met licht huishoudelijk werk en zorgt ervoor dat er beschuit met muisjes klaarstaat als je bezoek binnenkomt. Op deze manier heb je geen stress in deze emotionele tijd.

Wat is kraamzorg?

De kraamzorg wordt gegeven door iemand met een speciale opleiding tot verzorger van mensen na een bevalling, dit heet een kraamhulp of kraamverzorger. Soms is de kraamhulp er tijdens de bevalling al bij, om de verloskundige of huisarts te assisteren bij de bevalling. Na de bevalling komt de kraamhulp minimaal 24 uren per week helpen bij het gezin. De kraamhulp werkt samen met de huisarts en zal dus ook de huisarts op de hoogte houden van de ontwikkelingen van moeder en kind. De zorg is ook hierop gericht. Ouders kunnen bij de kraamverzorgster terecht met vragen over bijvoorbeeld borstvoeding of tips en trucs rondom pasgeborenen. Omdat kraamverzorgers na een bepaalde periode weer naar een nieuw adres gaan, heeft hij of zij ontzettend veel ervaring met baby's en jonge kinderen. Vaak kunnen jonge ouders veel opsteken van deze kennis, waardoor ze meer zelfvertrouwen krijgen in hun ouderlijke rol.

Taken kraamzorg

In de eerste plaats is de kraamzorg er voor moeder en kind, maar ook de rest van het gezin profiteert van de hulp. Zo zal een kraamzorg licht huishoudelijk werk op zich nemen. De zorg van kleine broertjes en zusjes kan ook deels opgepikt worden door de kraamzorg. Het is alleen niet zo dat een kraamverzorger het huishouden volledig overneemt.

Kraamzorg regelen

Kraamzorg kan vaak geregeld worden via de zorgverzekering. Zorg wel dat je op tijd bent, want in principe geldt dat je de aanvraag voor kraamzorg voor de 16e week van de zwangerschap moet doen. Afhankelijk van de punten van kraamzorg waar je verzekering mee samenwerkt, kun je een kraamverzorger uitzoeken waar jij en je gezin zich prettig bij voelen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021