Excite

Leuk om te doen, leuk om naar te kijken: korfbal

Heb je bedacht dat je nodig met je luie gat van de bank af moet en wil je sporten in teamverband? Maar vind je voetbal te volks, hockey te bekakt en een vechtsport te ruw? Dan is korfbal misschien wel wat voor jou! Korfbal is een gezellige teamsport, waar nauwelijks lichamelijk contact bij komt kijken.

Ontstaan en regels korfbal

Korfbal is een Nederlandse 'uitvinding', afkomstig uit de koker van Nico Broekhuysen. De sport is gebaseerd op het Zweedse 'ringboll'.

Opzet van het spel

Als één van de weinige sporten wordt korfbal gemengd gespeeld: mannen en vrouwen spelen dus samen in één team. Het doel van het spel is in principe eenvoudig: ieder team heeft de beschikking over een bodemloos mandje, dat opgehangen is op een hoogte van 3,5 meter. De bedoeling is dat de bal door het mandje van de tegenpartij wordt gegooid.

Spelregels

Een korfbalteam bestaat uit acht spelers. De ene helft van het team bevindt zich in het aanvalsvlak, de andere in het verdedigingsgedeelte. Deze vakken zijn beide even groot. De totale speeloppervlakte bedraagt 40 bij 20 meter. Punten kunnen worden gescoord door zowel afstandsschoten als worpen van nabije afstand. De tegenpartij kan zich verdedigen door zich tussen de aanvallende speler en de korf op te stellen. Als de aanvaller verdedigd wordt, mag hij of zij niet pogen om de bal alsnog in de korf geschoten te krijgen. Ook lopen terwijl je de bal in bezit hebt, is niet toegestaan.

Overtredingen

Overtredingen kunnen op drie manieren bestraft worden: spelhervatting, toekenning vrije worp en toekenning strafworp. Bij een vrije worp mag de speler die de worp krijgt toegekend, niet direct scoren - hij of zij moet de bal altijd eerst naar een medespeler gooien. Bij een strafworp wordt er wél een directe scoorpoging gedaan.

Korfbal spelen

Korfbal spelen kan je uiteraard niet alleen. Je zal een team moeten hebben, een tegenpartij, een speelveld én twee korven. Heb je deze niet voorhanden? Niet getreurd: er zijn in Nederland zo'n 580 verenigingen waarbij je je kunt aansluiten, dus ook bij jou in de buurt kun je naar hartenlust korfballen.


Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021