Excite

Koopjes jagen goed voor de hersenen

  • © Getty Images
Jagen op de beste koopjes en mooiste voordeeltjes is goed voor de hersenen, zo ontdekten wetenschappers. Met name ouderen lijken hier veel baat bij te hebben. Onderzoekers van de Duke University ontdekten dat zij namelijk meer hersenkracht nodig hebben bij het nemen van beslissingen bij het doen van aankopen. Daarvoor maken ze onder meer gebruik van hun geheugen.

De onderzoekers ontdekten dat er een extra hersendeel gebruikt wordt waarmee mensen de concurrerende producten onthouden, waardoor ze steeds het beste koopje doen. Nicole Lighthall, onderzoeksleider, zei: "Het lijkt er voor gezonde oudere volwassenen op dat hun geheugen mogelijk niet geweldig is, maar ze hiervoor wel andere hersendelen kunnen aanroepen die normaal gesproken niet worden aangesproken voor deze taak. Daardoor kunnen ze op hoger niveau presteren."

Voor het onderzoek werd gebruik gemaakt van functional magnetic resonance imaging (fMRI). Daarmee wordt de hersenactiviteit gemeten. De deelnemers kregen allemaal afbeeldingen te zien van consumentenproducten met sterren die aangaven hoeveel ze ontveer zouden kosten. Deelnemers moesten dan op één scherm blijven winkelen, terwijl ze ook probeerden de waarde te onthouden van elk product dat ze tegenkwamen.

Vervolgens moesten ze aangeven wat een betere koop zo zijn. In sommige gevallen was dit heel makkelijk, maar er zaten ook lastigere dingen tussen. Dan moest er echt een vergelijking op verschillende punten gemaakt worden. Jongeren en ouderen scoorden daarop ongeveer hetzelfde, maar ouderen gebruikten meer delen van hun hersenen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021