Excite

Koekjes maken met je kinderen: een leuke en lekkere manier om ze iets te leren!

Koekjes bakken is voor kinderen vaak een bijzondere ervaring: het lijkt wel kleien, alleen kan je het resultaat later opeten. Ze leren hoe je door verschillende ingrediënten samen te voegen kneedbaar materiaal krijgt dat na even bakken erg lekker is. Daarmee ontdekken ze dat wat in de supermarkt te koop is vaak ook best zelf gemaakt kan worden. Ze leren iets over maten en hoeveelheden, hun motoriek wordt ontwikkeld, ze zijn creatief en leren te werken met een doel. Voldoende reden dus om op een vrije dag met je kind koekjes te bakken, en nog leuk ook! Een paar tips voor als je koekjes gaat maken met je kinderen:

Basisregels

Maak duidelijk wat de regels zijn in de keuken. Begin meteen paar basisregels, zoals ‘Was je handen voordat je begint’, of ‘Gebruik ovenwanten als je iets uit de oven haalt’ en ‘Was alles na gebruik weer af’. Hoe ouder ze worden en hoe meer ervaring ze krijgen, hoe meer je aan ze kunt overlaten.

Ingrediënten

Leg ze ook uit hoe recepten werken. Loop de ingrediëntenlijst langs en plaats alles op een hoek van het aanrecht, zodat je kind goed ziet wat allemaal in de koekjes (of wat jullie ook gaan maken) verwerkt zit. Probeer zoveel mogelijk uit te leggen waarom bepaalde ingrediënten gebruikt worden, zodat je kind de beginselen van het koken leert begrijpen.

Koekjes

Begin met eenvoudige koekjes. Maak het deeg en laat je kind helpen bij het kneden (of laat het ze zelf doen, als dat lukt). Het aanrecht of de tafel met bloem bestuiven is een leuk karweitje dat elk kind graag wil doen. Gebruik de deegroller om het deeg uit te rollen en laat je kind vervolgens zelf figuurtjes uitsteken.

Versieren

Voor extra koekenbakkersplezier kan je na het bakken met poedersuiker en warm water een laagje glazuurlijm aanbrengen, waarop je kind dan allerlei versiersels kan aanbrengen, zoals Smarties, hagelslag of kandijsuiker. Zodra het uitgehard is zijn de koekjes klaar en kun je ervan genieten!

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021