Excite

Kans op darmkanker extreem groot voor jonge mensen

  • © Getty Images
De kans op darmkanker neemt voor jongere mensen in de komende jaren extreem toe. In 2020 zou dit met 38% zijn, in 2030 is dit percentage naar verwachting maar liefst 90%. De kans dat oudere mensen darmkanker krijgen neemt juist weer af. Dit is in lijn met de onderzoeksgegevens van patiënten uit de periode van 1975-2010.

Uit nieuw onderzoek dat onlangs werd uitgevoerd, blijkt dat heel veel jonge mensen in de komende 20 jaar darmkanker zullen ontwikkelen. Het gaat hierbij vooral om de groep van 20 tot en met 49 jaar oud. Een opvallende ontwikkeling, want darmkanker was tot nu toe altijd een ziekte die juist eerder voor kwam bij oudere mensen.

De reden voor deze ontwikkeling is te vinden in de slechte gewoonten van jongere mensen. Zij drinken veel frisdrank en eten veel fastfood. Hierdoor wordt de kans op darmkanker vergroot. Vooral vlees speelt hierin een belangrijke rol; eerder werd namelijk al bekend dat rood vlees en bewerkt vlees zoals spek en worstjes de kans op darmkanker vergroten.

Andere factoren die de kans op darmkanker vergroten zijn roken, inactiviteit, overgewicht, het drinken van alcohol en het eten van te weinig vezels. Ook erfelijke factoren en leeftijd spelen een rol, hoewel die laatste factor dus steeds minder invloed lijkt te hebben.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021