Excite

Jongere vrouwen stoppen minder snel met werk na kinderen

  • © Getty Images
De tijd dat vrouwen standaard stoppen met werken als ze kinderen krijgen lijkt voorbij te zijn. De jongere generaties vrouwen stoppen steeds minder vaak met werken na de komst van kinderen, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

van de huidige generatie vrouwen van 35 met partner is 75 procent nog gewoon aan het werk. Dat is het dubbele van het aantal vrouwen van 35 dat geboren werd in de jaren '50, de vorige generatie dus. Dezelfde verschuiving is te zien bij vrouwen met partner van 45 en 55.

De arbeidsparticipatie voor de generatie van 25-jarige vrouwen is veel minder toegenomen. Dat komt dan weer doordat de meerderheid van deze vrouwen een baan heeft en geen kinderen. Zij zijn dus ook niet uit het arbeidsproces gestapt.

De meeste stellen in Nederland combineren een voltijdbaan met een grote parttimebaan van 20 tot 35 uur. Deze opzet geldt voor ruim de helft van de huidige generatie van 35-jarigen. Bij de oudere generatie geldt dit voor slechts 29 procent. Stellen met één werkende partner komen steeds minder vaak voor. Bij de huidige generatie van 35-jarige vrouwen is dit van toepassing op 18 procent, terwijl het percentage aan het begin van de jaren '50 nog op 38 procent lag.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021