Excite

'Jonge vrouwen minder geïnteresseerd in seks'

Afbeelding: Flickr, gebruiker Seabamirum

De feministische schrijfster Erica Jong beweert dat jonge vrouwen tegenwoordig minder geïnteresseerd zijn in seks dan vrouwen uit voorgaande generatie. Dat schrijft de Amerikaanse deze week in de bekende krant The New York Times. Jong baseert zich op research voor een nieuw boek.

De 69-jarige Jong bestudeerde verschillende erotische verhalen en constateerde dat deze veel minder expliciet geschreven waren dan vroeger. Zij durft zelfs te stellen dat hedendaagse jonge vrouwen van rond de dertig jaar seks niet meer erotiseren en het voornamelijk associëren met het huwelijk en het moederschap.

Jong denkt dat deze omslag te maken heeft met de manier van opvoeden. “Dochters willen weten hoe de vork in de steel zit”, zegt de schrijfster, die zich baseert op de relatie met haar dochter Molly. “Dames van mijn generatie streefden naar seksuele vrijheid, terwijl Molly en haar leeftijdsgenoten een monogaam bestaan idealiseren.”

Naast de hedendaagse manier van opvoeden wijst Jong ook naar de opkomst van internet als oorzaak van de afgenomen interesse in seks. “Door het internet kunnen vrouwen van gesimuleerde seks genieten. Er komt geen intimiteit aan te pas, het is meestal volledig anoniem en de kans om een soa op te lopen is onbestaande. Onze dochters hebben een steriele, virtuele manier van seks aangeleerd.”

De beweringen van Jong hebben inmiddels een felle discussie op gang gebracht in de Verenigde Staten. Rosie Gray van het magazine Village Voice zegt dat seks helemaal niet passé is. Ook Erin Gloria Ryan van het feministische blad Jezebel keert zich tegen Jong. “Ik ken geen enkele vrouw die virtuele seks verkiest boven lichamelijk contact”, zegt Ryan stellig.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020