Excite

Jaloezie binnen je relatie: gezond of ongezond?

Iedereen is wel eens jaloers. Vooral binnen een relatie kan het groene monster regelmatig tevoorschijn komen. Nu is het helemaal niet erg om zo nu en dan jaloers te zijn. Een beetje jaloezie is gezond en het geeft aan dat het goed zit tussen jou en je partner. Maar wanneer jaloezie binnen je relatie de overhand neemt, moet je goed kijken of je je wel in een gezonde situatie bevindt.

Wat is jaloezie?

Jaloezie is een veelvoorkomende emotie binnen relatie. Officieel gesteld is jaloezie een emotie of een gemoedstoestand waarbij een persoon iets wenst te krijgen dat de ander al heeft. Het kan ook omgekeerd zijn waarbij een persoon wenst dat een ander iets niet heeft. Een beetje jaloezie is gezond. Het zou tenslotte raar zijn wanneer de acties van je partner je compleet onverschillig laten. Wanneer jaloezie echter de overhand krijgt binnen de relatie, is er iets anders aan de hand.

Wat zijn de oorzaken van jaloezie binnen een relatie?

Jaloezie kan worden veroorzaakt door meerdere factoren. Zo kan het zijn dat je onzeker bent aangelegd. Je vraagt je af wat je partner in jou ziet en of je nog wel aantrekkelijk bent. In dit soort gevallen zul je je partner er sneller van verdenken, vaak onterecht, dat hij of zij naar aantrekkelijkere personen kijkt. Wanneer je echter weet dat je partner een enorme flirt is, kan het logisch zijn dat je wat vaker jaloers bent. Ontvangt je partner vreemde berichtjes of komt hij of zij steeds vaker wat later thuis, dan heb je redenen om na te gaan of er iets meer aan de hand is. Het is belangrijk om in dit soort gevallen naar je gevoel te luisteren. Je wil natuurlijk niet te lang in een relatie blijven waarin je op de lange termijn niet gelukkig zult worden.

Hoe kom je van jaloezie af?

Wanneer je jezelf betrapt op jaloezie en je wil hier wat aan veranderen, ga dan eerst bij jezelf en je partner te rade of je gegronde redenen hebt voor dit jaloerse gevoel. Wanneer je je partner er van verdenkt een affaire te hebben, dan is de jaloezie een alarm gebleken voor iets dat niet in orde is. Bij onzekerheid moet je vooral jezelf tot de orde roepen. Vaak leidt overmatige jaloezie in je relatie tot een breuk. En wanneer het in dit geval de liefde van je leven betreft, zou het erg zonde zijn.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020