Excite

Indringende vrouw leidt tot erectieprobleem

Mannen doen er verstandig aan om hun vrouw of vriendin niet te dicht bij hun vriendengroep te betrekken. Uit een nieuw Amerikaans onderzoek blijkt dat mannen met een 'binnendringende' partner een verhoogde kans hebben op erectieproblemen. Het sociale netwerk van een man blijkt namelijk invloed te hebben op alle aspecten van zijn leven, inclusief zijn seksleven.

De Amerikaanse sociologen Benjamine Cornwell (Universiteit van Cornwell) en Edward Laumann (Universiteit van Chicago) deden onderzoek naar het seksleven van drieduizend mannen tussen de 57 en 85 jaar. Ruim een kwart van de mannen erkende dat zijn vrouw volledig was opgenomen in zijn vriendengroep. En van deze groep bleek liefst 92 procent meer kans te hebben op erectieproblemen dan de mannen bij wie die vrouw zich niet met zijn vrienden bemoeide.

Cornwell en Laumann benadrukken dat de erectieproblemen niet ontstaan doordat de betreffende man zich bedreigd zou voelen of zijn partner verdenkt van ontrouw. De stoornis zou vooral optreden doordat de man een andere relatie krijgt met zijn vrienden. Mannen boeten in aan zelfvertrouwen, omdat zij vrezen hun privacy, zelfcontrole en mannelijkheid te verliezen als hun vrouw te goede banden met hun vrienden gaat onderhouden.

De erectieproblemen kwamen voornamelijk voor bij de groep mannen tussen de 57 en 64 jaar. In deze leeftijdsfase hebben ook andere veranderingsprocessen een grote invloed, zoals het bereiken van de pensioenleeftijd. "Hoewel deze studie geen concreet bewijst levert voor de directe oorzaak van erectieproblemen of impotentie, geeft het wel inzicht in het mannelijk brein en de rol die zijn sociale netwerk hierin speelt," zegt sociologe Cornwell.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021